Υψηλή ποσότητα καρκινογόνων ουσιών (Νιτρώδες νάτριο) σε λουκάνικα οδήγησε σε άμεση ανάκληση και ανακοίνωση σε επιχειρήσεις και καταναλωτές
Η Smith Packing, LLC, μια επιχείρηση στη Νέα Υόρκη, ανακαλεί περίπου 18.792 λίβρες διαφόρων έτοιμων προς κατανάλωση λουκάνικων και προϊόντων κρέατος και πουλερικών λόγω επιπέδων νιτρώδους νατρίου που υπερβαίνουν το κανονιστικό όριο, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Το πρόβλημα ανακαλύφθηκε αφού η εταιρεία ενημέρωσε την FSIS ότι είχε λάβει παράπονα καταναλωτών για προϊόντα που είχαν άσχημη γεύση και χρώμα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μανικιούρ: Τοξική για την αναπαραγωγή και τερατογόνος ουσία σε βερνίκια νυχιών – Αποτελέσματα εργαστηριακού ελέγχου
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το λάθος που κάνουμε στα μακαρόνια με τυρί – Η αλάνθαστη τεχνική με βάση ευρήματα επιστημονικής μελέτης
Τα έτοιμα προς κατανάλωση λουκάνικα και τα κομμάτια κρέατος και πουλερικών παρήχθησαν σε διάφορες ημερομηνίες μεταξύ 19 Φεβρουαρίου 2025 και 24 Απριλίου 2025. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε ανάκληση φέρουν τον αριθμό εγκατάστασης «EST. 4578» ή «P-4578» εντός του σήματος επιθεώρησης του USDA. Αυτά τα είδη στάλθηκαν σε καταστήματα ιδρυμάτων και λιανικής πώλησης στη Νέα Υόρκη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δηλητηριώδη φύκια μόλυναν τα οστρακοειδή σε Θεσσαλονίκη και Πιερία – Απαγόρευση αλίευσης και διάθεσης στους καταναλωτές
Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται στα προϊόντα με βάση το κρέας εδώ και πολλές δεκαετίες, κυρίως σε αλλαντικά, όπως ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους και δίνοντας τους το γνώριμο ροζ χρώμα. Εξασφαλίζουν, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, τη διατήρηση και τη μικροβιολογική ασφάλεια των προϊόντων, ιδίως των διατηρημένων προϊόντων με αλάτι, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, τον πολλαπλασιασμό του Clostridium botulinum, του βακτηρίου που προκαλεί αλλαντίαση, ασθένεια απειλητική για τη ζωή. Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζεται ότι η παρουσία νιτρωδών σε προϊόντα με βάση το κρέας μπορεί να προκαλέσει αύξηση των νιτροζαμινών, ορισμένες από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες.
Επιστημονική ελληνική μελέτη στην οποία συνεργάστηκαν το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ΕΦΕΤ, έδειξε ότι το 6,6% από τους καταναλωτές υπερέβησαν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) νιτρωδών (0,07 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα), εκ των οποίων το 20,3% ήταν παιδιά ηλικίας 0–9 ετών. Συνολικά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, το χοιρινό κρέας ήταν η κύρια αιτία πρόσληψης νιτρωδών (41,5%), ακολουθούμενο από το κρέας γαλοπούλας (32,7%) και τα λουκάνικα (23,8%)
Τα ανώτατα επίπεδα νιτρωδών αναθεωρήθηκαν με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/2018 , ύστερα από την επαναξιολόγηση τους ως προσθέτων τροφίμων από την EFSA, ώστε να διατηρηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερο το επίπεδο των νιτροζαμινών που ενδεχομένως σχηματίζονται από την εν λόγω χρήση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η μικροβιολογική ασφάλεια. Επιπλέον, για κάθε προβλεπόμενη ανώτατη προστιθέμενη ποσότητα, καθορίστηκε ένα ανώτατο επίπεδο καταλοίπων από όλες τις πηγές, ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η συνολική έκθεση στα νιτρώδη σε σχέση με την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ΑΗΠ). Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/2108, η αναθεωρημένη ανώτατη προστιθέμενη ποσότητα νιτρωδών είναι 80 mg/kg για τα προϊόντα με βάση το κρέας γενικά και 55 mg/kg για τα αποστειρωμένα προϊόντα με βάση το κρέας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.