Το μέλι δεν χαλάει, αλλά μπορεί να χάσει το άρωμα και τη γεύση του και επίσης τείνει να σκουραίνει ή να κρυσταλλώνει εάν δεν αποθηκευτεί σωστά
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα για το μέλι είναι ότι δεν χαλάει ποτέ. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το μέλι μπορεί να υποστεί φυσικές και χημικές αλλαγές, να χάσει το άρωμα και τη γεύση του και συχνά να γίνει πιο σκούρο ή να κρυσταλλώσει. Στα βάζα μελιού συνήθως αναγράφεται ημερομηνία λήξεως μετά από δύο χρόνια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Δεκάδες κρούσματα οξείας διάρροιας από βακτήριο στο κρέας σε οίκο ευγηρίας – Το λάθος κατά το μαγείρεμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μέλι κουμαριάς: Ο ξεχασμένος ελληνικός «θησαυρός» που ξεπερνά κάθε υπερτροφή – Μελέτη του ΑΠΘ
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εργαζόμενος με Ηπατίτιδα Α σε εστιατόριο – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για παρόμοια περιστατικά σε χώρους εστίασης
Αλλά όταν αποθηκεύεται σωστά, το μέλι μπορεί να διατηρήσει την ποιότητά του για πολύ περισσότερο. Ο Frank Mortimer, κύριος μελισσοκόμος από το Πανεπιστήμιο Cornell και συγγραφέας του βιβλίου Bee People And The Bugs They Love, υποστηρίζει ότι «το μέλι είναι η μόνη τροφή που δεν χαλάει ποτέ και είναι πάντα ασφαλές για κατανάλωση».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί άνδρας που κατανάλωνε ωμό κοτόπουλο επί 25 ημέρες δεν αρρώστησε; Τι απαντά μικροβιολόγος
Η Beekeeper Dawn Combs προτείνει ότι το ιδανικό μέρος για να διατηρήσετε το μέλι σας είναι κάπου ζεστά και σκοτεινά, όπως ένα ντουλάπι κοντά στο φούρνο. Η αποθήκευση μελιού σε ένα τέτοιο σημείο είναι εξαιρετική, καθώς μιμείται τις συνθήκες μιας κυψέλης, καθιστώντας το λιγότερο επιρρεπές σε κρυστάλλωση.
Εάν το μέλι σας κρυσταλλώσει, μπορείτε εύκολα να το επαναφέρετε σε υγρή μορφή ζεσταίνοντας το βάζο σε ένα μπολ με ζεστό (αλλά όχι βραστό) νερό.
Εκτός από την επιλογή του σωστού σημείου, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε το μέλι σε ένα γυάλινο βάζο για να εμποδίσετε τη ζάχαρη να απορροφήσει την υγρασία από τον αέρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη μαγιάς. Το πλαστικό είναι γνωστό ότι είναι διαπερατό από υδρατμούς, αέρια και οσμές.