Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι – Του Νίκου Ζορζοβίλη*

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠρωινό και διαλειμματική νηστεία: Πότε είναι ωφέλιμο και πότε όχι - Του Νίκου Ζορζοβίλη*
spot_img

Πως η ώρα του πρώτου γεύματος επηρεάζει τον οργανισμό και τον μεταβολισμό.

*Του Νίκου ΖορζοβίληBSc Dietetics – MSc Sport Nutrition

Η διαλειμματική νηστεία κερδίζει συνεχώς έδαφος στους κύκλους της υγείας και της γυμναστικής, προωθώντας την ιδέα ότι το πρωινό γεύμα είναι προαιρετικό ή και επιθυμητό να παραλείπεται. Η πιο διαδεδομένη μορφή της πρακτικής αυτής περιλαμβάνει νηστεία 16 ωρών μέσα στη νύχτα και κατανάλωση τροφής μόνο σε ένα παράθυρο 8 ωρών.

Ωστόσο, οι διατροφολόγοι τονίζουν εδώ και δεκαετίες ότι το πρωινό έχει κρίσιμη σημασία. Ένα ισορροπημένο πρωινό με πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά μπορεί να θέσει τον τόνο της ημέρας, προσφέροντας ενέργεια και συμβάλλοντας στη σταθερότητα των επιπέδων σακχάρου και αρτηριακής πίεσης.

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι αν και η παράλειψη του πρωινού μπορεί να έχει οφέλη για ορισμένα άτομα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες και τις συνθήκες του καθενός. Η κατανάλωση πρωινού νωρίς το πρωί βοηθά στην εκκίνηση του μεταβολισμού και στη ρύθμιση των κιρκάδιων ρυθμών, επηρεάζοντας θετικά την ενέργεια και τη διαχείριση της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει την τακτική παράλειψη του πρωινού με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2, αν και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις συνεχίζουν να ερευνώνται. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι το συνολικό θερμιδικό ισοζύγιο της ημέρας έχει μεγαλύτερη σημασία για το μεταβολισμό από την ώρα κατανάλωσης των γευμάτων.

Αν κάποιος δεν πεινά το πρωί, δεν υπάρχει ανάγκη να εξαναγκάζεται να φάει. Ωστόσο, πολλοί που αποφεύγουν το πρωινό καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων αργότερα μέσω ενεργειακά πυκνών ροφημάτων, όπως γκουρμέ καφέδες.

Η καθυστέρηση του πρώτου γεύματος μέχρι το μεσημέρι εντάσσεται στο μοτίβο του περιορισμένου χρονικού διαστήματος διατροφής. Παρά τα πιθανά οφέλη για τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να απορρυθμίσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο και τη μεταβολική υγεία. Η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά μέσα στην πρώτη ώρα από το ξύπνημα, για όσους αισθάνονται πείνα, μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή ενέργεια και να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα