Μελέτη αναλύει πως η αλλαγή του ονόματος σε ένα φυτικό γεύμα μπορεί να επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά.
Τα πιάτα με βάση τα φυτά τείνουν να περιγράφονται χρησιμοποιώντας ήπια ή μη ελκυστική γλώσσα σε σύγκριση με τα πιάτα με βάση το κρέας πχ «Vegan burger». Τέτοιες ετικέτες ονομάτων μπορεί να οδηγήσουν τους καταναλωτές να τα θεωρούν ως μη γευστικά και να τους αποτρέπουν.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference υποστηρίζει ότι οι συνήθειες κατανάλωσης κρέατος είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταργηθούν, ακόμη περισσότερο όταν τα γεύματα με βάση τα φυτά περιγράφονται με μη ελκυστικά ονόματα. Αντίθετα τα ελκυστικά ονόματα μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις των γευμάτων με βάση τα φυτά.
Η Μελέτη χωρίστηκε σε 3 ενότητες και βασίστηκε στη Θεμελιωμένη Γνωσιακή Θεωρία της Επιθυμίας. Η θεωρία αυτή, προτείνει ότι οι ενδείξεις σχετικά με το φαγητό και το ποτό – όπως η χρήση σχετικών λέξεων, τα συμφραζόμενα φαγητού και τα ονόματα των τροφίμων – ενεργοποιούν συγκεκριμένες προσομοιώσεις φαγητού, όπως σκέψεις για την υφή, την απόλαυση και τη γεύση του φαγητού και τέτοιες προσομοιώσεις επηρεάζουν την επιθυμία για συγκεκριμένο φαγητό μέσω της απήχησης, του πόθου και της σιελόρροιας.
Επίσης οι ερευνητές ανέλυσαν και το φαινόμενο Halo που αφορά στην προκατάληψη μεταξύ των καταναλωτών, σύμφωνα με την οποία επιτρέπουν σε μια πτυχή να επηρεάσει άσχετες πτυχές, για παράδειγμα οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τρόφιμα με την επισήμανση «χαμηλά λιπαρά» έχουν και λιγότερες θερμίδες. Αυτό ισχύει και για τις ετικέτες Vegan τις οποίες συσχετίζουν θετικά με την υγεία και τη βιωσιμότητα. Η ετικέτα vegan όμως, μπορεί να μειώσει τις γευστικές προσδοκίες και τις προθέσεις αγοράς των καταναλωτών. Οι άνθρωποι λοιπόν μπορεί να βασίζονται στο όνομα ενός γεύματος για να φέρουν στο μυαλό τους τη γεύση του γεύματος. Επομένως, τα πιο ελκυστικά ονόματα γευμάτων θα πρέπει να συνάγουν καλύτερη γεύση. Συνεπώς είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα “Juicy American burger” παρά ένα “Vegan burger”.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάδειξη της γεύσης, της προέλευσης και της υφής μπορεί να επηρεάσει την ελκυστικότητα των γευμάτων με βάση τα φυτά. Η αυξημένη ελκυστικότητα δεν μεταφράζεται σε αυξημένες επιλογές γευμάτων φυτικής προέλευσης σε όλους τους καταναλωτές, αλλά έχει πιθανό αντίκτυπο για μια συγκεκριμένη ομάδα πιο ευέλικτων κρεατοφάγων.
Συμπερασματικά, η χρήση ελκυστικών ονομάτων για πιάτα με βάση τα φυτά στα μενού εστιατορίων μπορεί να αντιπροσωπεύει έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο για να δελεάσουν συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς των καταναλωτών να επιλέγουν πιάτα με βάση τα φυτά και όχι με βάση το κρέας όταν γευματίζουν.
Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Αναφορά: anyelle Greene, Oscar Yuheng Zhu, Sara Dolnicar, Vegan burger, no thanks! Juicy American burger, yes please! The effect of restaurant meal names on affective appeal, Food Quality and Preference, 2023, 105042, ISSN 0950-3293,
https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2023.105042.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329323002367)