Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ καθησυχάζει τους καταναλωτές για τις χύμα επιτραπέζιες ελιές – Η απάντηση στην Γερμανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΗ Εθνική ΔΟΕΠΕΛ καθησυχάζει τους καταναλωτές για τις χύμα επιτραπέζιες ελιές - Η απάντηση στην Γερμανική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων
spot_img

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας και καθησυχάζει τους καταναλωτές σχετικά με τον κίνδυνο από τις χύμα επιτραπέζιες ελιές.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς, με αφορμή ανακοίνωση της  Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτών και Ασφάλειας Τροφίμων της Γερμανίας (BVL) η οποία μετά από αναλύσεις προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών από τις χύμα μαυρισμένες επιτραπέζιες ελιές, την οποία αναδημοσίευσε το cibum, απέστειλε απαντητική επιστολή με την οποία, ακυρώνει τις αιτιάσεις της Γερμανικής Υπηρεσίας.

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ στην επιστολή διευκρινίζει πως οι “μαυρισμένες με οξείδωση επιτραπέζιες ελιές” αμέσως μετά την παρασκευή τους συσκευάζονται με άλμη σε ερμητικά κλειστούς μεταλλικούς περιέκτες και αποστειρώνονται συνήθως στους 121,1° C ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια τροφίμων από μικροοργανισμούς και απαγορεύεται να διατίθενται χύμα. Και είναι απορίας άξιο, σύμφωνα με την Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, πώς μπορεί να αποστειρωθούν οι ελιές μέσα σε ξύλινα βαρέλια;;

Επίσης η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς υποστηρίζει πως είναι εντελώς αυθαίρετη και στερείται επιστημονικής βάσης η σύσταση της BVL, προς τις έγκυες γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους να αποφεύγουν την κατανάλωση χύμα μαυρισμένης επιτραπέζιας ελιάς λόγω του κινδύνου από το  παθογόνο Listeria monocytogenes.

Ολόκληρη η απαντητική επιστολή της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ στο cibum.gr

Στο άρθρο με τίτλο “Κίνδυνος δηλητηρίασης από επιτραπέζιες ελιές που πωλούνται χύμα”(https://cibum.gr/nea/kindynos-dilitiriasis-apo-technita-mayrismenes-elies-poy-poloyntai-chyma/) και “Συστάσεις των Γερμανικών Αρχών για αποφυγή κατανάλωσης ελιάς που πωλείται χύμα” που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο site σας https://cibum.gr/ θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

  1. Αναφέρεται ότι “… H Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία των Καταναλωτών και την Ασφάλεια των Τροφίμων (BVL) της Γερμανίας …” “… ανέλυσε 360 δείγματα χύμα μαύρες και μαυρισμένες επιτραπέζιες ελιές (αυτές που έχουν μαυρίσει τεχνητά με τα πρόσθετα Ε 579 και Ε 585), οι οποίες φυλάσσονταν ιδίως σε ξύλινα βαρέλια …”.

Το άρθρο αναφέρεται στην ανάλυση κάποιων δειγμάτων από φυσική μαύρη ελιά και ελιά μαυρισμένη με οξείδωση σε αλκαλικό περιβάλλον. Τα δυο πρόσθετα που αναφέρει είναι ο γλυκονικός σίδηρος (Ε579) και ο γαλακτικός σίδηρος (Ε585) που χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση του μαύρου χρώματος και όχι όπως αναφέρεται εσφαλμένα για να μαυρίσουν τεχνητά οι ελιές. Οι ελιές μαυρίζουν τεχνητά με ρεύμα αέρα σε αλκαλικό περιβάλλον και στη συνέχεια γίνεται σταθεροποίηση του μαύρου χρώματος με τη χρήση των ανωτέρω ουσιών.

Το άρθρο αναφέρεται σε προϊόν δύο εμπορικών τύπων που διατίθεται και στην Γερμανική αγορά, των εξής:

  • “μαύρες φυσικές επιτραπέζιες ελιές”: παρασκευάζονται με ζύμωση μέσα σε άλμη και το τελικό προϊόν είναι σταθεροποιημένο μικροβιολογικά, επομένως μπορεί να διατίθεται και χύμα και
  • “μαυρισμένες με οξείδωση επιτραπέζιες ελιές”: που αμέσως μετά την παρασκευή τους συσκευάζονται με άλμη σε ερμητικά κλειστούς μεταλλικούς περιέκτες έως 5 Kgr στραγγισμένου βάρους και που αποστειρώνονται συνήθως σε 121,1° C επειδή δεν έχουν χαρακτηριστικά (αλατότητα και οξύτητα) που να επιτρέπει την μικροβιολογική ασφάλεια του τελικού προϊόντος και απαγορεύεται να διατίθενται χύμα.
  • Προκαλεί μεγάλη περιέργεια ότι οι ελιές φυλάσσονταν σε ξύλινα βαρέλια. Να τονίσουμε εκ νέου ότι οι μαυρισμένες με οξείδωση επιτραπέζιες ελιές ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ, και είναι άξιον απορίας πως μπορεί κανείς να αποστειρώσει ένα τρόφιμο, σε θερμοκρασία 121,1 °C, όταν είναι συσκευασμένο σε ξύλινα βαρέλια. Επίσης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η ανασυσκευσία του προϊόντος σε άλλους περιέκτες. Η συσκευασία και αποστείρωση του συγκεκριμένου εμπορικού τύπου γίνεται όπως αναφέρθηκε σε μεταλλικούς περιέκτες.

Στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα. Πως βρέθηκαν οι μαυρισμένες ελιές στα ξύλινα βαρέλια; Έφυγαν από εδώ ή η ανασυσκευασία έγινε στη Γερμανία;

  • Στο άρθρο σημειώνεται ότι “…. Το παθογόνο Listeria monocytogenes, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ανιχνεύθηκε στο 4,4% των δειγμάτων …”.

Σε ποια δείγματα αναφέρεται; Στις φυσικές μαύρες ελιές ή στις μαυρισμένες με οξείδωση; Παρακάτω βέβαια επιχειρεί να το διευκρινίσει κάπως παραπλανητικά με ατυχή διατύπωση ότι:

“Αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν ότι μετρήσιμοι αριθμοί μικροβίων ανιχνεύθηκαν μόνο σε μαυρισμένες ελιές.”, ενώ η ορθή διατύπωση θα ήταν “αυτό που ήταν φυσιολογικό (όχι εντυπωσιακό) ήταν ότι μετρήσιμοι αριθμοί μικροβίων ανιχνεύθηκαν μόνο σε μαυρισμένες ελιές”.

  1. Τέλος, είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι σε μια χώρα όπως η Γερμανία, με τόσο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας στα τρόφιμα, οι τεχνητά μαυρισμένες ελιές πωλούνται χύμα. Ακόμα και υπό ψύξη εάν γίνεται η διακίνηση και συντήρηση του προϊόντος, δεν είναι δυνατό να αποτρέψει κανείς την παρουσία του παθογόνου βακτηρίου, αφού είναι ψυχρότροφος (αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες ψύξης).
  2. Φυσικά, το συμπέρασμα όπως σημειώνεται στο άρθρο: …”Οι ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών θα πρέπει να γνωρίζουν τους κίνδυνους που μπορεί να συνδέονται με την κατανάλωση χύμα ελιών», εξηγεί ο Δρ. Andrea Luger, Επικεφαλής του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων στο BVL. «Οι έγκυες γυναίκες, οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι και οι ηλικιωμένοι πρέπει επομένως να αποφεύγουν να τρώνε χύμα ελιές!!” είναι εντελώς αυθαίρετο και στερείται επιστημονικής βάσης.

Το παραπάνω συμπέρασμα του Δρ Andrea Luger αδικεί τις φυσικές μαύρες ελιές στις οποίες όπως ήταν αναμενόμενο δεν βρέθηκε λιστέρια (λόγω ζύμωσης και παρουσίας αλατιού και οξύτητας).

Σε όλες τις αγορές του κόσμου και στις πιο προηγμένες και οργανωμένες, οι επιτραπέζιες ελιές των εμπορικών τύπων που επιτρέπεται να διακινούνται χύμα, πωλούνται και χύμα (olive bar).

Οι γενικεύσεις παραπέμπουν στην παροιμία “πονάει χέρι, κόβει κεφάλι”. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο