Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
18.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υγιεινή φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 24%

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ υγιεινή φυτική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 24%
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει πως η υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να αποτρέψει το 75%, των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2.

Τουλάχιστον το 75% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής στον οποίο περιλαμβάνεται και η διατροφή με βάση τα φυτά. Όπως αποδείχθηκε σε μια μελέτη με επικεφαλής τον Tilman Kühn από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του MedUni Vienna: Μια πιο φυτική διατροφή αναπτύσσει τα προστατευτικά της αποτελέσματα, όχι μόνο εάν μειωθεί η κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αλλά και εάν ταυτόχρονα μειωθούν τα βιομηχανικά επεξεργασμένα καθώς και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν βελτιώσεις στον μεταβολισμό και στη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών ως λόγους για τα θετικά αποτελέσματα μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά, εκτός από τη σχετική χαμηλότερη πιθανότητα παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Diabetes & Μεταβολισμός.

Σύμφωνα με αναλύσεις της ερευνητικής ομάδας, μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά με άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά 24%, ακόμη και με την παρουσία γενετικής προδιάθεσης και άλλων παραγόντων κινδύνου για διαβήτη, όπως η παχυσαρκία, προχωρημένη ηλικία ή έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Από την άλλη εάν μία φυτική διατροφή είναι ανθυγιεινή και περιλαμβάνει υψηλή αναλογία γλυκών, επεξεργασμένων δημητριακών και ζαχαρούχων ποτών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα διεξήχθη με 113.097 συμμετέχοντες στη μεγάλης κλίμακας βρετανική μελέτη κοόρτης (UK Biobank) σε μια περίοδο παρατήρησης δώδεκα ετών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι λόγοι πίσω από την αντιδιαβητική δράση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά ξεπερνούν πολύ το γνωστό ποσοστό χαμηλότερου σωματικού λίπους και την περίμετρο της μέσης. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως οι υγιεινές φυτικές δίαιτες μπορούν να προστατεύσουν από τον ΣΔ2 μέσω του χαμηλότερου σωματικού λίπους, αλλά και μέσω της φυσιολογικής γλυκαιμίας, της χαμηλότερης βασικής φλεγμονής καθώς και της βελτίωσης της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος.

Πηγή: eurekalert

DOI

10.1016/j.diabet.2023.101499

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Επεξεργασμένα τρόφιμα και φάρμακα απώλειας βάρους: Μια επικίνδυνη σχέση

Πως βιομηχανία υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων "βοηθά" τη βιομηχανία φαρμάκων απώλειας βάρους.

EFSA: Διαβούλευση για μέγιστο επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης Ε λόγω κινδύνων για την υγεία

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Ε.

Νέα απειλή για την ασφάλεια τροφίμων αποκαλύφθηκε από τον FΑΟ

Οι τρεις κορυφαίοι ένοχοι πίσω από ιογενείς τροφιμογενείς ασθένειες σύμφωνα με τον FAO.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα