Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EFSA θέτει ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης του γλυκαντικού ερυθριτόλη λόγω παρενεργειών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EFSA θέτει ανώτατο όριο ημερήσιας πρόσληψης του γλυκαντικού ερυθριτόλη λόγω παρενεργειών
spot_img

Η ερυθριτόλη βρίσκεται σε πολλά διαιτητικά τρόφιμα, γλυκά, αρτοσκευάσματα και αναψυκτικά – Η νέα αξιολόγηση της EFSA.

Η ερυθριτόλη (Ε 968)  είναι δημοφιλές γλυκαντικό και ανήκει σε μία ειδική κατηγορία γλυκαντικών τις πολυόλες (αλκοόλες ζάχαρης). Είναι έως και 80% γλυκιά όσο η κανονική ζάχαρη, αλλά περιέχει μόνο το 5% των θερμίδων, μόλις 0,2 θερμίδες ανά γραμμάριο. Συνίσταται σε δίαιτα Keto και υπάρχει σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, ειδικά τρόφιμα και ροφήματα χωρίς ζάχαρη και με λίγες θερμίδες, όπως τσάι, καφές, αναψυκτικά, τσίχλες καραμέλες, ζελέ, επιδόρπια, μπισκότα και κέικ ενώ η χρήση της συστήνεται σε πολλές συνταγές διαιτητικής ζαχαροπλαστικής ακόμα και σε παγωτά.

Οι πολυόλες μπορούν να θεωρηθούν καταλληλότερες γλυκαντικές ουσίες από τη σακχαρόζη λόγω των πιθανών πλεονεκτημάτων τους για την υγεία. Σε σύγκριση με τη σακχαρόζη και την φρουκτόζη, οι πολυόλες απορροφώνται ελάχιστα και επομένως παρέχουν λιγότερες θερμίδες και χαμηλότερες γλυκαιμικές αποκρίσεις, όπως υποδεικνύεται από τον γλυκαιμικό δείκτη (GI) της ερυθριτόλης (0), ξυλιτόλης (13) ή μαλτιτόλης (35), σε αντίθεση με τη σακχαρόζη ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS).

Η Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας Τροφίμων EFSA κλήθηκε να επαναξιολογήσει την ασφάλεια της και να γνωμοδοτήσει επί της αίτησης για εξαίρεση της ερυθριτόλης από την υποχρέωση να αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως καθαρτικό. Όπως αναφέρει η EFSA η ερυθριτόλη απορροφάται εύκολα, απεκκρίνεται αμετάβλητη στα ούρα και δεν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη γονοτοξικότητα. 

Όμως η EFSA κατέληξε και στο συμπέρασμα ότι η ερυθριτόλη (Ε 968) ερυθριτόλη έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει διάρροια στους ανθρώπους, η οποία θεωρήθηκε δυσμενής λόγω της πιθανής συσχέτισής της με ανισορροπία ηλεκτρολυτών και νερού. Το κατώτερο όριο του εύρους των επιπέδων μη παρατηρούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών (NOAELs) για διάρροια 0,5 g/kg σωματικού βάρους (bw) προσδιορίστηκε ως σημείο αναφοράς. 

Η επιτροπή έκρινε σκόπιμο να ορίσει μια αριθμητική αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) στο επίπεδο του σημείου αναφοράς. Μια ADI 0,5 g/kg σωματικού βάρους την ημέρα θεωρήθηκε από την Ομάδα της EFSA, ως προστατευτική για την άμεση καθαρτική δράση καθώς και για πιθανές χρόνιες επιδράσεις, δευτερογενείς στη διάρροια.

 Όσον αφορά στην έκθεση των καταναλωτών σε αυτό το γλυκαντικό, η υψηλότερη μέση και 95η εκατοστιαία χρόνια έκθεση ήταν σε παιδιά (742 mg/kg σωματικού βάρους ημερησίως) και σε εφήβους (1532 mg/kg σωματικού βάρους ημερησίως). Η οξεία έκθεση ήταν κατά μέγιστο 3531 mg/kg σωματικού βάρους ανά γεύμα για παιδιά. 

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις έκθεσης τόσο για την οξεία όσο και για τη χρόνια διατροφική έκθεση στην ερυθριτόλη (E 968) ήταν πάνω από την ADI, υποδεικνύοντας ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη μπορεί να κινδυνεύουν να εμφανίσουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εφάπαξ αλλά και επαναλαμβανόμενη έκθεση. 

Καθώς η διάρροια επιλέχθηκε ως το κρίσιμο τελικό σημείο για τον καθορισμό της ADI, στην περίπτωση της ερυθριτόλης, η ομάδα έκρινε ότι η τρέχουσα προειδοποίηση «η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει καθαρτικά αποτελέσματα» παραμένει κατάλληλη. Το όριο προειδοποίησης μπορεί να χρειαστεί να επανεξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση της ερυθριτόλης σε πολλά τρόφιμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση 2 L αρωματικών ποτών (FC 14.1.4) που περιέχουν 16 g ερυθριτόλης/L (MPL 1,6%) θα οδηγούσε σε υπέρβαση της ADI σε άτομο με σωματικό βάρος 60 kg ή λιγότερο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κατανάλωση 100 g σοκολάτας που περιέχει ερυθριτόλη (E 968), η οποία, στο τυπικό επίπεδο των 200.000 mg/kg, θα οδηγούσε σε υπέρβαση της ADI για ένα άτομο 40 kg ή λιγότερο. Στο ίδιο τυπικό επίπεδο, η ADI θα υπερέβαινε για κατανάλωση 150 g σοκολάτας για ένα άτομο 60 κιλών.

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2023.8430

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο