Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
21.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί οι Ιταλοί τρώνε φακές και ολόκληρα μακαρόνια την παραμονή πρωτοχρονιάς

ΑρχικήΝέαΙστορία ΤροφίμωνΓιατί οι Ιταλοί τρώνε φακές και ολόκληρα μακαρόνια την παραμονή πρωτοχρονιάς
spot_img
spot_img

Τα γαστρονομικά έθιμα της Ιταλίας στο τραπέζι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν.

Φέτος, πάνω από οκτώ στα δέκα ιταλικά τραπέζια (85%) περιλαμβάνουν φακές που φέρνουν καλή τύχη στο μενού του δείπνου, ενώ το παραδοσιακό σταφύλι σερβίρεται στο 56% των περιπτώσεων. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Αγροτικής Ένωσης της Ιταλίας Coldiretti/Ixe για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς των Ιταλών που και φέτος δείχνει ότι το 70% των Ιταλών θα προτιμήσουν για το τραπέζι της παραμονής πρωτοχρονιάς το ιταλικό χοιρινό λουκάνικο cotechino ή το zampone που συχνά σερβίρεται μαζί με φακές.

Η παραγωγή φακών στην Ιταλία – υπογραμμίζει ο Coldiretti – ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια κιλά και οι φακές ΠΓΕ Castelluccio di Norcia είναι ιδιαίτερα περιζήτητες αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των παραδοσιακών εθνικών σπεσιαλιτέ όπως οι φακές του S. Stefano di Sessano (Abruzzo).

Σύμφωνα με την Coldiretti εκτός από τις φακές οι Ιταλοί θα φάνε και σταφύλια. Δώδεκα πρέπει να τρώγονται, ένα για κάθε μήνα του χρόνου. Και τα ρόδια είναι επίσης καλός οιωνός, σύμβολο καταφυγίου και προστασίας από τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η νέα χρονιά. Και παραδόξως και, τα μακαρόνια φέρνουν και καλή τύχη – διευκρινίζει ο Coldiretti – αρκεί να τα μαγειρέψετε ολόκληρα, χωρίς να τα σπάσετε.

Η γέννηση του ζαμπόνε χρονολογείται γύρω στο 1511, το έτος κατά το οποίο τα στρατεύματα του Ιούλιου Β’, , πολιόρκησαν τον Μιραντόλα, και το σπίτι του Τζιοβάνι Πίκο. Οι κάτοικοι της πολιορκούμενης πόλης, για να μην αφήσουν τα λίγα γουρούνια που είχαν απομείνει στους εχθρούς, τα σκότωσαν όλα και για να μην σπαταλήσουν το κρέας, το εμπιστεύτηκαν σε έναν μάγειρα του Πίκο. Αυτός είχε τη λαμπρή ιδέα να κόψει όλο το κρέας και να το ανακατέψει, όπως συνηθιζόταν στην αναγεννησιακή κουζίνα, με πολλά μπαχαρικά. Μόλις ολοκληρώθηκε αυτή η επέμβαση, έβαλε το μείγμα στο δέρμα των μπροστινών ποδιών των γουρουνιών, για να μπορέσει να το συντηρήσει για καιρό και να το ψήσει την κατάλληλη στιγμή. Έτσι γεννήθηκε – καταλήγει η Coldiretti – το πρωτότυπο του διάσημου και πολύ επίκαιρου ακόμα πρωτοχρονιάτικου ζαμπόνε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πείνα στην Ελλάδα: Συγκλονιστικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Η πείνα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο – Μελέτη τριών ελληνικών Πανεπιστημίων.

Επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων τροφίμων από την βιομηχανία – Η άγνωστη πρακτική στους καταναλωτές

Η επαναχρησιμοποίηση περισσευμάτων και μη συμμορφούμενων είναι θεμιτή πρακτική στην βιομηχανία τροφίμων, γνωστή ως rework, που απαιτεί μεγάλη προσοχή από τις επιχειρήσεις τροφίμων και τις Αρχές.

Απάτη τροφίμων: Πιο συχνή και πιο επικίνδυνη από ότι πιστεύετε

Η απάτη τροφίμων υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων - Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα