Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τελικά είναι το τσάι Κομπούχα (Kombucha) καλό την υγεία;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤελικά είναι το τσάι Κομπούχα (Kombucha) καλό την υγεία;
spot_img

Τα έως τώρα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους από την κατανάλωση του πολυδιαφημιζόμενου τσαγιού Κομπούχα.

Το τσάι Κομπούχα  (Kombucha) μπήκε δυναμικά τα τελευταία χρόνια στις επιλογές μας ως αναζωογονητικό ποτό. Η αλήθεια είναι πως προέρχεται από την Βόρειοανατολική Κίνα, αγαπήθηκε και εξελίχθηκε στην Ιαπωνία και χρονολογείται πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Η δημοτικότητα αυτού του ζυμωμένου και ελαφρώς ανθρακούχου ποτού εκτοξεύτηκε την περασμένη δεκαετία, με τις παγκόσμιες πωλήσεις να αυξάνονται από εκατομμύρια σε δισεκατομμύρια. Η Kombucha ήταν πολύ δημοφιλής στη Ρωσία και την Ευρώπη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η ζάχαρη και το τσάι δίνονταν με το δελτίο, γεγονός που καθιστούσε πολύ δύσκολο να τα βρει η μέση οικογένεια. Μετά τον πόλεμο, η Kombucha γνώρισε μια σύντομη αναζωπύρωση μεταξύ της ιταλικής ελίτ, όπου η συνταγή αντιμετωπίστηκε σαν ένα θαυματουργό ποτό. Αλλά όταν οι ιερείς παρατήρησαν τους ενορίτες να κλέβουν αγιασμό για να εμποτίσουν την Kombucha τους με ακόμη περισσότερες θεραπευτικές δυνάμεις, το… καταδίκασαν!

Το τσάι Κομπούχα  (Kombucha) είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση και παρασκευάζεται από τσάι, ζάχαρη, καλλιέργεια βακτηρίων και μαγιά. Για να παρασκευαστεί το ποτό, τα βακτήρια και η μαγιά πρέπει πρώτα να αναπτυχθούν μαζί για να σχηματίσουν μια ενιαία καλλιέργεια. Η καλλιέργεια προστίθεται στη ζάχαρη και το τσάι. Στη συνέχεια το μείγμα αφήνεται να ζυμωθεί. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα υγρό που περιέχει ξύδι, βιταμίνες Β και πολλά άλλα είδη οξέων, συμπεριλαμβανομένων των αμινοξέων.

Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι το τσάι Kombucha βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία παθήσεων υγείας, από την αρτηριακή πίεση μέχρι τον καρκίνο. Υπάρχουν όμως περιορισμένα δεδομένα για το τσάι Kombucha. Πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το τσάι Kombucha μπορεί να προσφέρει οφέλη παρόμοια με τα προβιοτικά συμπληρώματα και μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Η κατανάλωση τσάι Kombucha καταγράφεται πως μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους. Επίσης εάν παραχθεί σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον (οικιακή παραγωγή),  είναι πιθανό να αναπτυχθούν και παθογόνα βακτήρια κατά την ζύμωση. Επίσης, όταν το τσάι παρασκευάζεται με κεραμικά δοχεία, όπως θέλει η παράδοση, που έχουν μόλυβδο, μπορεί να προκύψει δηλητηρίαση από μόλυβδο, μια και τα οξέα στο τσάι Kombucha διαβρώνουν την προστατευτική υάλωση του κεραμικού.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι το τσάι Kombucha έχει τα οφέλη για την υγεία που ισχυρίζονται ορισμένοι. Έγκυες γυναίκες ή που θηλάζουν ή άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καλό είναι να αποφεύγουν το τσάι Kombucha ή να το πίνουν μόνο εάν προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Kombucha γνώρισε μια αναβίωση στην Ευρώπη και έγινε δημοφιλής τόσο στον Καναδά, την Αυστραλία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά από το 2000. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να διεξαχθεί περισσότερη έρευνα σε πολλά θέματα σχετικά με την Kombucha για να επιβεβαιωθεί η μεγάλη σύνολο ανέκδοτων στοιχείων και παλαιότερων μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες πριν από εκατό και πλέον χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει ένα σύνολο ερευνών που συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο.

Τι τροφοδοτεί αυτή την σύγχρονη έκρηξη της Kombucha;

Είναι ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται από: Τσάι (συνήθως είτε μαύρο είτε πράσινο), Ζάχαρη (ίσως λευκή, τουρμπινάδο, αγαύη ή μέλι), «Υγιή» βακτήρια και, Μαγιά.

Το παρασκεύασμα συνήθως κάθεται και ζυμώνεται οπουδήποτε από μια εβδομάδα έως ένα μήνα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρώς ανθρακούχο ποτό που συνήθως έχει μια ξυδάτη γεύση.

Η διαδικασία ζύμωσης φέρνει λίγο αλκοόλ στην Kombucha. Ωστόσο, δεν μιλάμε για ποτό σε επίπεδο κοκτέιλ: Τα επίπεδα αλκοόλ είναι συνήθως κάτω από 0,5%, επιτρέποντας την παραδοσιακή κομπούχα να πωλείται ως μη αλκοολούχο ποτό.

Τα προβιοτικά εισάγονται στην Kombucha με την καλλιέργεια και μπορούν να κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό σας. Πολλά από τα διαφημιζόμενα οφέλη της Kombucha είναι παρόμοια με εκείνα άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση , όπως το ξινολάχανο, τα τουρσιά, το kimchi, το κεφίρ και το γιαούρτι.

Ας εξετάσουμε μερικούς από τους διαφημιζόμενους ισχυρισμούς.

  • Απώλεια Βάρους

Η κατανάλωση Kombucha μπορεί να είναι ένα θετικό βήμα σε ένα σχέδιο απώλειας βάρους – ειδικά αν χρησιμοποιείτε το τσάι ως υποκατάστατο των ανθρακούχων αναψυκτικών. Η λίγη καφεΐνη που περιέχει μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μεταβολισμού και την απώλεια θερμίδων και περιορισμό του σωματικού λίπους.

  • Περιορίζει τη φλεγμονή

Η Kombucha περιέχει αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που λειτουργούν υπερωριακά για να προστατεύσουν το σώμα σας από βλάβες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της χρόνιας φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνος και αρθρίτιδα. Αλλά η Kombucha δεν πρέπει να θεωρείται ως μαγική λύση για τη φλεγμονή.

  • Ενισχύει την υγεία του εντέρου σας

Τα «καλά» βακτήρια που περιέχει είναι απαραίτητα για να ευδοκιμήσει το μικροβίωμα του εντέρου σας – και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως η Kombucha, περιέχουν προβιοτικά που βοηθούν στη διατήρηση αυτών των επιπέδων υψηλά.

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό συστήματος

Το διαθρεπτικό προφίλ της Kombucha περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Β, οι οποίες είναι βασικές για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Το τσάι που έχει υποστεί ζύμωση είναι επίσης υψηλό σε οξικό, γλυκουρονικό και D-σακχαρικό οξύ. Αυτά τα οργανικά οξέα μπορεί να είναι αντιμικροβιακά, καθιστώντας τα κάτι σαν υπερήρωα στην καταπολέμηση της κακής βακτηριδιακών λοιμώξεων.

Οι πολυφαινόλες του Kombucha αξίζουν μια αναφορά και εδώ, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού σας συστήματος εκτός από την καταπολέμηση της φλεγμονής.

  • Αποτοξίνωση

Τα ένζυμα και τα οξέα στην Kombucha μπορούν να βοηθήσουν το συκώτι, καθώς βοηθούν στην απαλλαγή από ανεπιθύμητες ενώσεις στο σώμα σας. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ακόμη και ότι η Kombucha μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό συμπλήρωμα διατροφής για την καταπολέμηση της λιπώδους ηπατικής νόσου.

  • Ενισχύει την Υγεία της καρδιάς

Η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί για την προστασία της καρδιάς σας – και υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση Kombucha μπορεί να ωφελήσει. Μελέτες δείχνουν ότι η κομπούχα μπορεί να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη και να μειώσει την «κακή» LDL χοληστερόλη.

Μπορεί η κατανάλωση κομπούχα να είναι επικίνδυνη;

Η υπερβολική κατανάλωση Kombucha θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αντιδράσεις όπως πονοκέφαλο, ναυτία, γαστρεντερική δυσφορία ή μετάβαση σε κετοξέωση (μια επείγουσα ιατρική κατάσταση όπου υπάρχει πολύ οξύ στο αίμα σας). Η υγιεινή μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα κατά την παρασκευή μιας σπιτικής Kombucha. Το ποτό μπορεί να μολυνθεί με ανεπιθύμητους μύκητες και βακτήρια.

Πόση κομπούχα είναι εντάξει να πιείτε;

Τo  Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συμβουλεύει ότι η κατανάλωση περίπου 120ml Kombucha την ημέρα «μπορεί να μην προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις σε υγιή άτομα». Σημειώστε ότι τα περισσότερα μπουκάλια Κombucha που πωλούνται στο κατάστημα περιέχουν περισσότερο από 120ml.

ΠΗΓΕΣ

Cleveland Clinic Is Kombucha Good for You?

History And Legends Of Kombucha

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο