Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
26.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

FAO: Μειωμένος ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων τον Δεκέμβριο – Αύξηση σε σιτηρά και γαλακτοκομικά

ΑρχικήΝέαFAO: Μειωμένος ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων τον Δεκέμβριο - Αύξηση σε σιτηρά και γαλακτοκομικά
spot_img

Μείωση τιμών σε λάδι, κρέας και ζάχαρη.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) διαμορφώθηκε στις 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, μειωμένος κατά 1,8 μονάδες (1,5 τοις εκατό) από το επίπεδό του Νοεμβρίου, καθώς οι μειώσεις των δεικτών τιμών για τη ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το κρέας υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Ο δείκτης ήταν 13,3 μονάδες (10,1 τοις εκατό) κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο πριν από ένα χρόνο. Για το 2023 συνολικά, ο δείκτης κατέγραψε 124,0 μονάδες, 19,7 μονάδες (13,7 τοις εκατό) χαμηλότερα από τη μέση τιμή το 2022.

 » Ο  δείκτης τιμών σιτηρών του FAO  ήταν κατά μέσο όρο 122,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, αυξημένος κατά 1,8 μονάδες (1,5 τοις εκατό) από τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι 24,4 μονάδες (16,6 τοις εκατό) κάτω από την τιμή του Δεκεμβρίου 2022.

 Ο  δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 116,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 1,9 μονάδων (1,6 τοις εκατό) από τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο και 22,2 μονάδες (16,1 τοις εκατό) κάτω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση του δείκτη τον Δεκέμβριο οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο, το πλήρες γάλα σε σκόνη (WMP) και το τυρί. Όσον αφορά το βούτυρο και το τυρί, οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των ισχυρών εσωτερικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη ενόψει της εορταστικής περιόδου

Ο  δείκτης τιμών φυτικών ελαίων  διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 122,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,7 μονάδες (1,4 τοις εκατό) σε μηνιαία βάση μετά από μια βραχύβια άνοδο τον Νοέμβριο.

Ο  Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 110,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,1 μονάδες (1,0 τοις εκατό) από τον Νοέμβριο, 2,0 μονάδες (1,8 τοις εκατό) κάτω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. 

 Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης  διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 134,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 26,8 μονάδες (16,6%) από τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, αλλά παραμένοντας 17,5 μονάδες (14,9 τοις εκατό) πάνω από το επίπεδό του τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσα τρόφιμα με επικίνδυνες ουσίες προσπαθούν να εισαχθούν στην Ελλάδα;

Πέντε ειδοποιήσεις σήμερα στο Ευρωπαϊκό σύστημα ειδοποίησης RASFF, για ακατάλληλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Τα τρόφιμα που μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο μας

Πώς οι καθημερινές διατροφικές επιλογές μπορούν να ευεργετήσουν ή βλάψουν τον εγκέφαλό μας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα