Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
26.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΜπιφτέκια: Η καταλληλότερη θερμοκρασία ψησίματος για την εξάλειψη του ιού της γρίπης των πτηνών
spot_img

Λόγω της μετάδοσης του ιού Η5Ν1 σε αγελάδες, οι αρχές των ΗΠΑ προχώρησαν σε πειραματική μελέτη για το ποιες είναι η ασφαλείς θερμοκρασίες ψησίματος του κιμά για να εξαλειφθεί ο ιός.

Για την επαλήθευση της ασφάλειας της προμήθειας κρέατος και προστασίας από τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1, ερευνητές από τις Υπηρεσίας FSIS, APHIS και Agricultural Research Service (ARS) του USDA των ΗΠΑ διενήργησαν μελέτη σε μοσχαρίσιο κρέας  για να διαπιστώσουν τις απαραίτητες συνθήκες εξάλειψης του ιού. Σημειώνεται πως ο ιός Η5Ν1 έχει εντοπιστεί σε αγελάδες και σε κατσίκια στις ΗΠΑ, ενώ είχε προηγηθεί μελέτη για την θανάτωση του ιού μέσω της παστερίωσης σε γαλακτοκομικά.

Οι ερευνητές  «εμβολίασαν» ένα πολύ υψηλό επίπεδο υποκατάστατου ιού HPAI σε 300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιου κρέατος για να καθορίσουν εάν οι συνιστώμενες θερμοκρασίες μαγειρέματος είναι αποτελεσματικές για την αδρανοποίηση του ιού H5N1.

 Τα μπιφτέκια στη συνέχεια ψήθηκαν σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες 50ο C, 63ο C και 70ο C (120, 145 και 160 βαθμούς Φαρενάιτ) και μετρήθηκε η παρουσία του ιού μετά το μαγείρεμα. Δεν υπήρχε ιός στα μπιφτέκια που μαγειρεύτηκαν στους 63ο C (μέτρια ψημένα) και στους 70ο C (καλοψημένα), που είναι η προτεινόμενη θερμοκρασία μαγειρέματος από το FSIS. Ακόμη και το μαγείρεμα των μπιφτεκιών στους 50ο C (rare), που είναι πολύ κάτω από τη συνιστώμενη θερμοκρασία, ο ιός ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε. 

Πριν την πειραματική αυτή μελέτη, έγινε δειγματοληψία και ανάλυση σε μοσχαρίσιο κιμά που πωλείται στη λιανική στις ΗΠΑ και προήλθε από κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό της γρίπης H5N. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν την 1η Μαΐου έδειξαν ότι σε κανένα δείγμα δεν βρέθηκαν σωματίδια του ιού.

Το USDA καταλήγει στο συμπέρασμα ότι  H5N1  η προμήθεια κρέατος είναι ασφαλής, όμως συστήνει στους καταναλωτές να χειρίζονται σωστά τα ωμά κρέατα και να μαγειρεύουν σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία. Το μαγείρεμα σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία σκοτώνει βακτήρια και ιούς στο κρέας. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Συναγερμός στη Βρετανία: Σάντουιτς ιδιωτικής ετικέτας πολλών σουπερμάρκετ προκάλεσαν εκατοντάδες τροφικές δηλητηριάσεις

Δεκάδες σάντουιτς, αραβικές πίτες και σαλάτες σούπερ μάρκετ ανακαλούνται λόγω κινδύνου E.coli.

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα