ΑρχικήΝέαFAO: Μειωμένος ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων τον Δεκέμβριο - Αύξηση σε σιτηρά...

FAO: Μειωμένος ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων τον Δεκέμβριο – Αύξηση σε σιτηρά και γαλακτοκομικά

3 λεπτά ανάγνωσης

Μείωση τιμών σε λάδι, κρέας και ζάχαρη.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (FFPI) διαμορφώθηκε στις 118,5 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2023, μειωμένος κατά 1,8 μονάδες (1,5 τοις εκατό) από το επίπεδό του Νοεμβρίου, καθώς οι μειώσεις των δεικτών τιμών για τη ζάχαρη, τα φυτικά έλαια και το κρέας υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Ο δείκτης ήταν 13,3 μονάδες (10,1 τοις εκατό) κάτω από το αντίστοιχο επίπεδο πριν από ένα χρόνο. Για το 2023 συνολικά, ο δείκτης κατέγραψε 124,0 μονάδες, 19,7 μονάδες (13,7 τοις εκατό) χαμηλότερα από τη μέση τιμή το 2022.

- Advertisement -

 » Ο  δείκτης τιμών σιτηρών του FAO  ήταν κατά μέσο όρο 122,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, αυξημένος κατά 1,8 μονάδες (1,5 τοις εκατό) από τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι 24,4 μονάδες (16,6 τοις εκατό) κάτω από την τιμή του Δεκεμβρίου 2022.

 Ο  δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 116,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 1,9 μονάδων (1,6 τοις εκατό) από τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο και 22,2 μονάδες (16,1 τοις εκατό) κάτω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. Η αύξηση του δείκτη τον Δεκέμβριο οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο, το πλήρες γάλα σε σκόνη (WMP) και το τυρί. Όσον αφορά το βούτυρο και το τυρί, οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των ισχυρών εσωτερικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη ενόψει της εορταστικής περιόδου

- Advertisement -

Ο  δείκτης τιμών φυτικών ελαίων  διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 122,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,7 μονάδες (1,4 τοις εκατό) σε μηνιαία βάση μετά από μια βραχύβια άνοδο τον Νοέμβριο.

Ο  Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 110,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 1,1 μονάδες (1,0 τοις εκατό) από τον Νοέμβριο, 2,0 μονάδες (1,8 τοις εκατό) κάτω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα χρόνο. 

- Advertisement -

 Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης  διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 134,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, μειωμένος κατά 26,8 μονάδες (16,6%) από τον Νοέμβριο, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, αλλά παραμένοντας 17,5 μονάδες (14,9 τοις εκατό) πάνω από το επίπεδό του τον ίδιο μήνα πέρυσι.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«STABILIZED»: Η νέα ετικέτα και η νέα προσέγγιση που προτείνονται για τη λιστέρια στα έτοιμα τρόφιμα – Του Ν. Γδοντέλη

Η λιστερίωση αυξάνεται στην Ευρώπη και οι επιστήμονες προτείνουν νέα επισήμανση για ασφαλέστερα έτοιμα τρόφιμα, την ώρα που τίθενται σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες για τη Listeria monocytogenes.

Ελληνικό ελαιόλαδο: Διατηρείται η εξαίρεση για τις στερόλες στην ποικιλία Κορωνέικη – Τι αλλάζει για παραγωγούς και εξαγωγές

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διατήρησε το όριο των 800 mg/kg για τις ολικές στερόλες στα μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης, χωρίς χρονικό περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές μελέτες.

Παράσιτα στα τρόφιμα: 171 εκατ. λοιμώξεις και 33.800 θάνατοι παγκοσμίως το 2021 σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Νέα μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καταγράφει το παγκόσμιο φορτίο από 14 παρασιτικά νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και τις γεωγραφικές περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση