Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διατροφή και μνήμη: Μία σχέση παντοτινή

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΔιατροφή και μνήμη: Μία σχέση παντοτινή
spot_img

H πανίσχυρη δύναμη της μνήμης στις διατροφικές επιλογές

Σκηνή πρώτη: η Ειρήνη, η κόρη μιας φίλης πρόσφατα νόσησε με covid και είχε χάσει για λίγες μέρες την γεύση της. Όταν ανάρρωσε, η μητέρα της της ετοίμασε χυμό φρούτων με δυο μπισκότα μιράντα. Εκείνα τα μπισκότα που λιώνουν στο στόμα. Όταν δοκίμασε τα φρούτα με τα μπισκότα, η Ειρήνη είπε «Μαμά,  είναι ίδια όπως όταν ήμουν μωρό!».

- Advertisement -

Σκηνή δεύτερη: όποτε πάω με τα παιδιά μου στο σπίτι της μητέρας μου, το γιασεμί στην είσοδο του σπιτιού μας, μας μεθά με το άρωμά του. Μια μέρα, ο γιος μου είπε στην γιαγιά του: «Γιαγιά, μου θύμισε τα χρόνια που το μύριζα κάθε μέρα που πήγαινα σχολείο».

Τι μας δείχνουν αυτές οι δυο σκηνές; Ότι η μνήμη κρατά ζωντανά τα συναισθήματα που σχετίζονται με το άρωμα και την γεύση. Και αν έχουμε αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες από μικρά παιδιά, τότε η μνήμη μας θα είναι οδηγός για να «ξαναγυρνάμε» σε αυτά τα υγιεινά τρόφιμα. Όταν από μικροί, όμως, μάθουμε να τρώμε junk food, τότε η μνήμη μας θα μας πηγαίνει σε αυτά. Ο ρόλος των γονιών είναι εξαιρετικά σημαντικός ώστε να «γεμίσουν» την μνήμη των παιδιών με αρώματα και γεύσεις υγιεινών τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα