Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
21.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΦΕΤ και γλυφοσάτη…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕΦΕΤ και γλυφοσάτη...
spot_img

Οι έλεγχοι για γλυφοσάτη σε βασικά προϊόντα διατροφής

Σε ένα πρόσφατο κείμενό του στο cibum.gr, ο συνάδελφος Ευθύμιος Κράγκαρης, έγραφε για την καρκινογόνο γλυφοσάτη.

- Advertisement -

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από το 70% των Αμερικανών έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα γλυφοσάτης στο σώμα τους. Τα αποτελέσματα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2018 από το Environmental Working Group (EWG) έδειξαν ότι 43 από τα 45 προϊόντα διατροφής που παρασκευάζονται με συμβατική βρώμη ήταν θετικά στη γλυφοσάτη, 31 από τα οποία με επίπεδα υψηλότερα από αυτά που οι επιστήμονες συστήνουν ως ασφαλή για τα παιδιά.

Ένας δεύτερος γύρος δοκιμών αποκάλυψε ότι η γλυφοσάτη είναι ένας βασικός μολυσματικός παράγοντας στα δημητριακά πρωινού Cheerios και στα προϊόντα βρώμης Quaker. Και τα 28 δείγματα που ελέγχθηκαν περιείχαν γλυφοσάτη, 26 από τα οποία σε επίπεδα πιθανώς επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Το παράδοξο στη μελέτη είναι ότι 5 από τα 16 βιολογικά τρόφιμα βρώμης που ελέγχθηκαν περιείχαν επίσης χαμηλές ποσότητες γλυφοσάτης, παρόλο που η χρήση της γλυφοσάτης απαγορεύεται στις βιολογικές καλλιέργειες των ΗΠΑ. Πιθανές αιτίες που εξηγούν το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά του χημικού από κοντινά χωράφια συμβατικών ή/και μεταλλαγμένων καλλιεργειών, η μόλυνση κατά την επεξεργασία και η απάτη (όπου ένα μη βιολογικό προϊόν πωλείται ως βιολογικό).

Το οξύμωρο είναι τούτο: πώς οι αρχές ελέγχου των τροφίμων αφήνουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Και κάτι ακόμα: O δικός μας ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει σε αναλύσεις των επιπέδων γλυφοσάτης στα τρόφιμα που πωλούνται στην Ελλάδα;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia

Το ψάρι που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να τρώνε τα παιδιά – SOS από ειδικούς

Ποιο ψάρι απειλεί την υγεία των παιδιών σύμφωνα με...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα