Οι έλεγχοι για γλυφοσάτη σε βασικά προϊόντα διατροφής
Σε ένα πρόσφατο κείμενό του στο cibum.gr, ο συνάδελφος Ευθύμιος Κράγκαρης, έγραφε για την καρκινογόνο γλυφοσάτη.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από το 70% των Αμερικανών έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα γλυφοσάτης στο σώμα τους. Τα αποτελέσματα δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο του 2018 από το Environmental Working Group (EWG) έδειξαν ότι 43 από τα 45 προϊόντα διατροφής που παρασκευάζονται με συμβατική βρώμη ήταν θετικά στη γλυφοσάτη, 31 από τα οποία με επίπεδα υψηλότερα από αυτά που οι επιστήμονες συστήνουν ως ασφαλή για τα παιδιά.
Ένας δεύτερος γύρος δοκιμών αποκάλυψε ότι η γλυφοσάτη είναι ένας βασικός μολυσματικός παράγοντας στα δημητριακά πρωινού Cheerios και στα προϊόντα βρώμης Quaker. Και τα 28 δείγματα που ελέγχθηκαν περιείχαν γλυφοσάτη, 26 από τα οποία σε επίπεδα πιθανώς επιβλαβή για την υγεία των παιδιών. Το παράδοξο στη μελέτη είναι ότι 5 από τα 16 βιολογικά τρόφιμα βρώμης που ελέγχθηκαν περιείχαν επίσης χαμηλές ποσότητες γλυφοσάτης, παρόλο που η χρήση της γλυφοσάτης απαγορεύεται στις βιολογικές καλλιέργειες των ΗΠΑ. Πιθανές αιτίες που εξηγούν το αποτέλεσμα είναι η μεταφορά του χημικού από κοντινά χωράφια συμβατικών ή/και μεταλλαγμένων καλλιεργειών, η μόλυνση κατά την επεξεργασία και η απάτη (όπου ένα μη βιολογικό προϊόν πωλείται ως βιολογικό).
Το οξύμωρο είναι τούτο: πώς οι αρχές ελέγχου των τροφίμων αφήνουν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Και κάτι ακόμα: O δικός μας ΕΦΕΤ έχει προχωρήσει σε αναλύσεις των επιπέδων γλυφοσάτης στα τρόφιμα που πωλούνται στην Ελλάδα;
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet