Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Σε πρόσφατο άρθρο ανασκόπησης, μελετήθηκαν οι φαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε μονοποικιλιακές ετικέτες μελιών. Η μελέτη έγινε με διάφορα κριτήρια ταξινόμησης: το βοτανικό είδος, τις τάξεις των φαινολικών ενώσεων αλλά και την αναλυτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε. Βρέθηκαν συνολικά 161 φαινολικές ενώσεις. Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται οι μελέτες ανά χώρα και ανά είδος στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική. Στην Ελλάδα έχουν γίνει 13 τέτοιες μελέτες.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την μελέτη εδώ. H μελέτη τονίζει την υψηλή διατροφική αξία του μελιού και θα είναι χρήσιμο να αξιοποιηθεί στην προώθηση του ελληνικού μελιού.