Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP
spot_img

Τα νεότερα από τον Π.Ο.Υ. για την ασφάλεια των τροφίμων

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 19 Μάη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οργανισμός (Π.Ο.Υ. ή WHO) δημοσίευσε τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

  • Η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), η διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια (food security) είναι στενά συνδεδεμένες
  • Περίπου 600.000.000 ανθρώπων (περίπου ο 1 στους 10) αρρωσταίνουν από επιμολυσμένα τρόφιμα και 420.000 κάθε χρόνο πεθαίνουν κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 33.000.000 ανθρωπο-ετών με υγεία (DALYs). Το DALY είναι κάθε χρόνος απώλειας λόγω ασθένειας (disability-adjusted life year (DALY))
  • Περίπου 110 δις $ χάνονται κάθε χρόνο λόγω χαμηλής παραγωγικότητας και ιατρικών εξόδων από μη ασφαλή τρόφιμα σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα

Το πλήρες κείμενο του Π.Ο.Υ. κάνει αναλυτική αναφορά σε όλους τους κινδύνους που απασχολούν τις ομάδες HACCP και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο