Τα νεότερα από τον Π.Ο.Υ. για την ασφάλεια των τροφίμων
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Στις 19 Μάη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οργανισμός (Π.Ο.Υ. ή WHO) δημοσίευσε τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
- Η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), η διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια (food security) είναι στενά συνδεδεμένες
- Περίπου 600.000.000 ανθρώπων (περίπου ο 1 στους 10) αρρωσταίνουν από επιμολυσμένα τρόφιμα και 420.000 κάθε χρόνο πεθαίνουν κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 33.000.000 ανθρωπο-ετών με υγεία (DALYs). Το DALY είναι κάθε χρόνος απώλειας λόγω ασθένειας (disability-adjusted life year (DALY))
- Περίπου 110 δις $ χάνονται κάθε χρόνο λόγω χαμηλής παραγωγικότητας και ιατρικών εξόδων από μη ασφαλή τρόφιμα σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα
Το πλήρες κείμενο του Π.Ο.Υ. κάνει αναλυτική αναφορά σε όλους τους κινδύνους που απασχολούν τις ομάδες HACCP και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP.