Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΕργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP
spot_img

Τα νεότερα από τον Π.Ο.Υ. για την ασφάλεια των τροφίμων

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Στις 19 Μάη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οργανισμός (Π.Ο.Υ. ή WHO) δημοσίευσε τα νεότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων.

Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

  • Η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), η διατροφή και η επισιτιστική ασφάλεια (food security) είναι στενά συνδεδεμένες
  • Περίπου 600.000.000 ανθρώπων (περίπου ο 1 στους 10) αρρωσταίνουν από επιμολυσμένα τρόφιμα και 420.000 κάθε χρόνο πεθαίνουν κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε απώλεια 33.000.000 ανθρωπο-ετών με υγεία (DALYs). Το DALY είναι κάθε χρόνος απώλειας λόγω ασθένειας (disability-adjusted life year (DALY))
  • Περίπου 110 δις $ χάνονται κάθε χρόνο λόγω χαμηλής παραγωγικότητας και ιατρικών εξόδων από μη ασφαλή τρόφιμα σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα

Το πλήρες κείμενο του Π.Ο.Υ. κάνει αναλυτική αναφορά σε όλους τους κινδύνους που απασχολούν τις ομάδες HACCP και είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο επικαιροποίησης συστημάτων HACCP.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα