Η αξία (και η ασφάλεια!) της ιχθυοκαλλιέργεας.
Η παγκόσμια παραγωγή φυκιών έχει υπερτριπλασιαστεί από την αλλαγή της χιλιετίας: παρουσίασε αύξηση από 10,6 εκατομμύρια τόνους το 2000 σε 32,4 εκατομμύρια τόνους το 2018. Είναι σημαντικό, επομένως, να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στην ασφάλεια των τροφίμων από την προσφάτως αυξημένη κατανάλωση. Από το 2018 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) απαίτησε από τα κράτη μέλη να συλλέγουν δεδομένα για την εμφάνιση αρσενικού, καδμίου, ιωδίου, μολύβδου και υδράργυρου στα φύκια και τα προϊόντα τους προκειμένου να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία για αξιολόγηση της συμβολής των φυκιών στη συνολική έκθεση σε αυτούς τους κινδύνους.
Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την παρουσία κινδύνων στα φύκια, όπως: ο τύπος των φυκιών, η φυσιολογία τους, η εποχή στην οποία παράγονται, τα νερά παραγωγής, οι μέθοδοι συγκομιδής και η επεξεργασία. Αρκετοί κίνδυνοι όπως τα βαρέα μέταλλα και οι θαλάσσιες βιοτοξίνες έχουν αναφερθεί ότι δυνητικά σχετίζονται με τα φύκια. Επιπλέον το E. coli O7:H4 βρισκόταν πίσω από ένα ξέσπασμα στην Ιαπωνία το 2020 με σχεδόν 3.000 ασθενείς που κατανάλωσαν κόκκινα φύκια σε σαλάτα ενώ το 2019, περισσότεροι από 100 άνθρωποι αρρώστησαν στη Νορβηγία από νοροϊό αφού έφαγαν μια παγωμένη σαλάτα με φύκια από την Κίνα.
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι μέρος ενός άρθρου στο cibum.gr σχετικά με τους ανερχόμενους κινδύνους από τα φύκια.
Και εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε την αξία και την ασφάλεια της ιχθυοκαλλιέργειας όπου οι θαλάσσιοι οργανισμοί εκτρέφονται σε ένα πλήρως ελεγχόμενο περιβάλλον και έτσι μπορούμε να ελέγχουμε την τροφή τους και να μειώνουμε στο ελάχιστο δυνατόν τους χημικούς και βιολογικούς κινδύνους.
Συνεπώς, οι ομάδες HACCP εταιρειών που εμπορεύονται θαλάσσιους οργανισμούς (π.χ. ψάρια και φύκια), θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθεύονται καλλιεργούμενες πρώτες ύλες και όχι πρώτες ύλες ανοικτής θαλάσσης.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet