Η θέση τους στη λίστα του Taste atlas αλλά και στην καρδιά μας…
Μέσα από αυτήν την στήλη, συχνά πυκνά γράφω για την αξία και την μοναδικότητα των Ελληνικών τροφίμων και ποτών.
Όπως διαβάζω στο cibum.gr, η λίστα του Taste Atlas με τα καλύτερα βαθμολογημένα γλυκά παγκοσμίως, ωστόσο η θέση που έχουν πάρει στην κατάταξη δυο ελληνικά γλυκά τα αδικούν κατάφορα. Οι συγκεκριμένες λίστες βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών και δίνουν πρόσθετη αξία στις αξιολογήσεις των χρηστών που το σύστημα αναγνωρίζει ως γνώστες. Η λίστα του Taste Atlas με τα γλυκά είναι ίσως από τις πιο… πολυεθνικές με την Γαλλία και την Τουρκία να έχουν τις περισσότερες «εκπροσωπήσεις».
Όσον αφορά στα ελληνικά γλυκά, στην θέση 37 είναι το γαλακτομπούρεκο με το διεθνές μέσο να σχολιάζει «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από πολυάριθμα φύλλα που πασπαλίζονται με λιωμένο βούτυρο και συνδυάζονται με μια ελαφριά κρέμα σιμιγδάλι. Αφού ψηθεί και παγώσει καλά, το γλυκό παραδοσιακά περιλούζεται με πορτοκάλι, ζαχαρούχο σιρόπι, επιτρέποντας στα στρώματα να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μετατρέψουν το γαλακτομπούρεκο σε μια μαλακή, βελούδινη λιχουδιά. Αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό βρίσκεται συνήθως σε ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακές ταβέρνες σε όλη τη χώρα».
Λίγο πιο ψηλά στη θέση 34 είναι τα μελομακάρονα. «Αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα αποτελούν σήμερα ένα τυπικό ελληνικό χριστουγεννιάτικο κέρασμα. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα από σιμιγδάλι είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, ελαιόλαδο και μερικές φορές κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, τα μελομακάρονα μπισκότα περιχύνονται με σιρόπι και στη συνέχεια πασπαλίζονται με αλεσμένα καρύδια. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα άλλο ελληνικό κέρασμα που ακούει στο όνομα φινίκια αναφέρεται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό επιδόρπιο, που περιστασιακά τηγανίζεται και σερβίρεται χωρίς καρύδια, σήμερα και οι δύο ονομασίες χρησιμοποιούνται εναλλακτικά», γράφει το Taste Atlas.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι γαλλικές κρέπες, ενώ πίσω τους στη 2η θέση είναι το βραζιλιάνικο μπομποκάδο, στην 3η θέση είναι το περουβιανό κέζο ελάδο, στην 4η θέση το τιραμισού και στην 5η θέση η κρεμ μπρουλέ.
Στον αντίποδα, όσον αφορά στα χειρότερο βαθμολογημένα γλυκά στον κόσμο, υπάρχει και εκεί μια ελληνική εκπροσώπηση σε χαμηλή θέση. Συγκεκριμένα, στο 69 είναι το γλυκό του κουταλιού «Κουφέτο» όπως γράφει το Taste Atlas το οποίο προέρχεται από τη Μήλο.
Πρόκειται για «ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού από το νησί της Μήλου. Φτιάχνεται σιγοβράζοντας κομμάτια τοπικής γλυκιάς λευκής κολοκύθας σε ένα μείγμα νερού, ζάχαρης και τοπικού μελιού, το οποίο στη συνέχεια συνδυάζεται με λευκά αμύγδαλα και χυμό λεμονιού.
Η δική μου Taste Atlas λίστα
Επειδή έχω μεγαλώσει με γαλακτομπούρεκο από το Κοσμικό και κάθε Χριστούγεννα φτιάχνω μελομακάρονα για την οικογένεια μου για τα οποία τρελαίνονται όλοι τους (ειδικά τα αγόρια μου!), στην δική μου Taste Atlas, αυτά τα δύο γλυκά είναι Νο1 και Νο2!
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet