Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Για να ξεκολλήσουμε…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΓια να ξεκολλήσουμε...
spot_img

θέλει (πολύ) τρόπο και (λίγο) κόπο

Το ξέρατε ότι το παραδοσιακό γλυκό Ρεβανί της Βέροιας ετοιμάζεται να αποκτήσει ΠΓΕ πιστοποίηση;

Το διαβάσαμε στις 4 Ιούλη στο cibum.gr.

Το παραδοσιακό ρεβανί της Βέροιας, το οποίο γλυκαίνει χρόνια τώρα τους μόνιμους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες, επιλέχθηκε από τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) κι ετοιμάζει πλέον «βαλίτσες» για τις Βρυξέλλες ώστε να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.

Πρόκειται για μια εξαιρετική εξέλιξη και καλό θα είναι οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας τροφίμων να «αγκαλιάσουν» τέτοια προϊόντα και να τα προωθήσουν στις αγορές του εξωτερικού.

Το έχουμε ξαναπεί αλλά θα το λέμε μέχρι να «μαλλιάσει» η πένα μας. Χωρίς ΠΟΠ ή ΠΓΕ πιστοποίηση η Ελλάδα θα είναι καταδικασμένη να ζει στην εποχή του ελαιόλαδου σε ντενεκέ.

Αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη από συμβούλους και τις εταιρείες πιστοποίησης, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να παράξουν εξαιρετικά τρόφιμα με βέλτιστα διατροφικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, πιστοποιημένα και έτοιμα να κατακτήσουν τις αγορές του κόσμου.

Τρόπο θέλει εκτός από κόπο. Στον τρόπο κολλάμε… Ας ξεκολλήσουμε λοιπόν!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα