Την περασμένη εβδομάδα, διαβάσαμε στο cibum.gr μια εξαιρετικά σημαντική είδηση:
Οι ιδιότητες του φαγητού και μιας ισορροπημένης διατροφής στην υγεία είναι πολλές και ποικίλουν ανάλογα με το είδος του φαγητού. Χάρη στο Κέντρο Τροφίμων ως Ιατρικής των ΗΠΑ και το Κέντρο Πολιτικής Τροφίμων του Hunter College στη Νέα Υόρκη, υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες του φαγητού συγκεντρωμένες. Πρόκειται για μια πρώτη στο είδος της ακαδημαϊκή αφηγηματική έκθεση του κινήματος «Τροφή ως φάρμακο», με τίτλο « Τροφή ως φάρμακο: Πώς η τροφή και η δίαιτα επηρεάζουν τη θεραπεία Διαχείρισης Νοσημάτων και Ασθενειών .»
Στόχος της έκθεσης είναι, αρχικά, να κάνει πιο δημοφιλή την ολιστική προσέγγιση της λειτουργίας της διατροφής ως φάρμακο, αλλά και να συνδέσει στενότερα την επιστήμη της ιατρικής με αυτή της διατροφολογίας. Οι ασθένειες και τα προβλήματα υγείας, τα οποία συνδέονται με το φαγητό δεν είναι αμελητέα, αφού παράγοντες της διατροφής, κακής ή ελλιπούς συσχετίζονται με ορισμένες ασθένειες, όπως είναι η ισχαιμική καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, και ορισμένοι τύποι καρκίνου. «Υπάρχουν, επίσης, στοιχεία που δείχνουν, ότι χημικές δομές και σύνθεση των τροφίμων μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού – ζάχαρη, έλαια, κορεσμένα λίπη, φυτοφάρμακα και επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γνωστά να εγκυμονεί μεγάλη ποικιλία κινδύνων για την υγεία και ασθένειες», αναφέρεται στην έκθεση.
Αυτή η είδηση μού έφερε στο νου το τελευταίο βιβλίο που έχουμε γράψει σχετικά με την διατροφή και τις καρδιαγγειακές παθήσεις: The Impact of Nutrition and Statins on Cardiovascular Diseases
Στο βιβλίο αυτό γράφουμε για το ρόλο της φλεγμονής στην ανάπτυξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και πώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην πρόληψη αλλά και στην καταστολή.
Τέλος, σε λίγες εβδομάδες θα εκδοθεί και ένα ακόμα βιβλίο μας: Functional Foods and their Implications for Health Promotion όπου παρουσιάζουμε τις λειτουργικές ιδιότητες των τροφίμων, φυτικής, ζωικής και θαλάσσιας προέλευσης.