Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Στη «μάχη» αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων, των θεμάτων ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, έχει μπει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων».
Το Κέντρο Αριστείας συγκροτήθηκε το 2019 με συντονιστή τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, και συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ από τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, τα οποία έχουν πλούσιο και αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο ερευνητικό έργο στα παραπάνω θεματικά αντικείμενα, διαθέτοντας αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλες ερευνητικές υποδομές.
«Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός» δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης. «Πρώτον, να αποφεύγονται και να αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποίησης ομοειδών ξένων προϊόντων, και δεύτερον, οι Έλληνες τυποποιητές και έμποροι να έχουν σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα για την προώθηση των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα στις αγορές εξωτερικού».
Και εδώ είναι το «ζουμί»: οι Έλληνες παραγωγοί έχουν πλέον στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση στο εξωτερικό τροφίμων και ποτών.
Στο Λίμερικ όπου ζω, στην Δυτική Ιρλανδία, τα ελληνικά τρόφιμα που φτάνουν στο ράφι είναι λιγοστά: γιαούρτι, λάδι και φέτα. Και μόνο δύο (2!) ετικέτες κρασιού. Γιατί δεν μπορούμε να εξάγουμε και άλλα ΠΟΠ τυριά αλλά και άλλα εξαιρετικά Ελληνικά κρασιά; Το επιχειρηματικό δαιμόνιο μάς λείπει; Ή κάτι άλλο;
Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορούν να «κτυπήσουν» υψηλές τελικές τιμές στο ράφι. Συνεπώς, μπορούν να βρουν μια niche market στο εξωτερικό, σε μαγαζιά delicatessen, σε κάβες αλλά και σε εστιατόρια. Η αγοραστική δύναμη των Ιρλανδών καταναλωτών αλλά και όλων των καταναλωτών σε όλες τις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης είναι πολλαπλάσια εκείνης των Ελλήνων άρα οι εξαγωγές είναι… μονόδρομος.