ΑρχικήΝέαΕξαγωγέςΗ αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων και ο μονόδρομος των εξαγωγών

Η αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων και ο μονόδρομος των εξαγωγών

2 λεπτά ανάγνωσης

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Η είδηση:

- Advertisement -

Στη «μάχη» αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων αλλά και της ευαισθητοποίησης του κοινού ως προς την αυθεντικότητα των ελληνικών τροφίμων, των θεμάτων ελέγχου τροφίμων και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, έχει μπει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή & Αυθεντικότητα Τροφίμων».

Το Κέντρο Αριστείας συγκροτήθηκε το 2019 με συντονιστή τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, και συμμετέχουν μέλη του ΕΚΠΑ από τις Σχολές Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας, τα οποία έχουν πλούσιο και αναγνωρισμένο σε διεθνές επίπεδο ερευνητικό έργο στα παραπάνω θεματικά αντικείμενα, διαθέτοντας αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό και κατάλληλες ερευνητικές υποδομές.

- Advertisement -

 «Ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι διττός» δήλωσε ο κ. Θωμαΐδης. «Πρώτον, να αποφεύγονται και να αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποίησης ομοειδών ξένων προϊόντων, και δεύτερον, οι Έλληνες τυποποιητές και έμποροι να έχουν σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα για την προώθηση των προϊόντων αυτών, ιδιαίτερα στις αγορές εξωτερικού».

Και εδώ είναι το «ζουμί»: οι Έλληνες παραγωγοί έχουν πλέον στα χέρια τους ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση στο εξωτερικό τροφίμων και ποτών.

- Advertisement -

Στο Λίμερικ όπου ζω, στην Δυτική Ιρλανδία, τα ελληνικά τρόφιμα που φτάνουν στο ράφι είναι λιγοστά: γιαούρτι, λάδι και φέτα. Και μόνο δύο (2!) ετικέτες κρασιού. Γιατί δεν μπορούμε να εξάγουμε και άλλα ΠΟΠ τυριά αλλά και άλλα εξαιρετικά Ελληνικά κρασιά; Το επιχειρηματικό δαιμόνιο μάς λείπει; Ή κάτι άλλο;

Τα ελληνικά τρόφιμα και ποτά είναι εξαιρετικής ποιότητας και μπορούν να «κτυπήσουν» υψηλές τελικές τιμές στο ράφι. Συνεπώς, μπορούν να βρουν μια niche market στο εξωτερικό, σε μαγαζιά delicatessen, σε κάβες αλλά και σε εστιατόρια. Η αγοραστική δύναμη των Ιρλανδών καταναλωτών αλλά και όλων των καταναλωτών σε όλες τις χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης είναι πολλαπλάσια εκείνης των Ελλήνων άρα οι εξαγωγές είναι… μονόδρομος.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική