Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η “μαγική ουσία” που είναι καρκινογόνα στις ΗΠΑ αλλά ασφαλής στην ΕΕ

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ "μαγική ουσία" που είναι καρκινογόνα στις ΗΠΑ αλλά ασφαλής στην ΕΕ
spot_img

Ασυλίες, παρατάσεις και αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων στα… “πόδια” της γλυφοσάτης.

Διάβασα στην έγκυρη ΕΦΣΥΝ (7.11.23) το χρονογράφημα του Πέτρου Μανταίου με τίτλο «μια ιστορία πολύ παλιά» για την τοξικότητα του ζιζανιoκτόνου Roundup.

Αντιγράφω από το κείμενο του Μανταίου:

«Χαστούκι στην Bayer – Αποζημίωση 322 εκατ. δολαρίων σε καρκινοπαθή στις ΗΠΑ», τίτλος ρεπορτάζ του Μπάμπη Μιχάλη στη «Συντακτών» (2/11). Οπου και διαβάζω: «Στις ΗΠΑ πληρώνει εδώ και χρόνια δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις για ανεπανόρθωτη ζημιά που έχει προκαλέσει στην υγεία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά στην Ευρώπη έχει ασυλία». Ποιος έχει ασυλία; «Ο γερμανικός χημικός κολοσσός Bayer». Επί ποίου ζητήματος ασυλία; «Επί του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου της εταιρείας Roundup».

Το οποίο ζιζανιοκτόνο περιέχει την επικίνδυνη –ακόμα και για καρκίνο– ουσία γλυφοσάτη. Ομως, όπως φαίνεται, η εν λόγω ουσία είναι μεν επικίνδυνη, αλλά μόνο στις ΗΠΑ. Τους Ευρωπαίους της Ενωσης μάλλον δεν τους αγγίζει (όπως οι επιδημίες στους Τροπικούς φέρ’ ειπείν δεν αγγίζουν τις βόρειες ζώνες του πλανήτη). Διότι η Επιτροπή (Κομισιόν), λαβούσα υπ’ όψιν… κ.λπ., έδωσε δεκαετή παράταση στην Bayer για τη γλυφοσάτη (δέκα χρόνια… ποιος ζει, ποιος πεθαίνει). Όμως (μιλάμε για αθλιότητες), επειδή το ζήτημα απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών-μελών, θα κριθεί οριστικά περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύντομο ιστορικό: καλοκαίρι του 2018, σε ένα εμπορικό χτύπημα μεγατόνων, η Bayer αγόρασε τον αμερικανικό κολοσσό σπόρων, φυτοφαρμάκων κ.λπ. Monsanto με όλη του την προίκα, μέσα σε αυτήν και το Roundup. Το οποίο, αν και στιγματισμένο στις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν το αποσύρει, αλλά φτιάχνει και ταμείο κόστους δικαστικής διαμάχης 16 δισ. δολαρίων! Φαντάσου πόσα κερδίζει, σκέφτομαι ο αφελής, αφού στις ΗΠΑ οι αγωγές έχουν φτάσει τις 154.000 (απίστευτοι αριθμοί).

Πολλά χρόνια πριν είχα γράψει στην «Ελευθεροτυπία» για το Roundup και τη Monsanto. Η οποία, με την εδώ εκπρόσωπό της, διαμαρτυρήθηκε με διάψευση που δημοσιεύτηκε· όχι απολύτως πειστική, αλλά οι γνώσεις μου δεν επέτρεπαν ανταπάντηση. Ομως, καλή τύχη, ελάχιστο χρόνο μετά, δημοσιεύει δισέλιδο καταπέλτη κατά του Roundup η «Monde Diplomatique» (ελληνική έκδοση) λεπτομερέστατης τεκμηρίωσης. Επανήλθα… δριμύτερος. Ακρα σιωπή η Monsanto…

Και η δική μας οπτική: για το θέμα αυτό έχω γράψει από το 2018 στο Ιρλανδικό RTE το εξής άρθρο: Should we be concerned about glyphosate and GM foods?

Το πιο απογοητευτικό είναι ότι η ΕΕ θεωρεί μη τοξική την γλυφοσάτη ενώ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η ΙΔΙΑ ένωση είναι καρκινογόνα!

Από την τοξικότητα της ΕΕ και των διεφθαρμένων επιτροπών της, ποιος (ανύπαρκτος) ΕΦΕΤ και Σία, θα μας προστατεύσει;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο