Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η υδροδότηση της βιομηχανίας τροφίμων και οι εξορύξεις

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΗ υδροδότηση της βιομηχανίας τροφίμων και οι εξορύξεις
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Τα πρόσφατα νέα για την χρεωκοπία της Λάρκο, μου έφεραν στο νου μια επιστημονική μελέτη που είχα συμμετάσχει με τον αείμνηστο τον Θανάση τον Παντελόγλου σχετικά με το νερό στο Δήμο Μεσσαπίων Διρφύων στην κεντρική Εύβοια.

Τότε, είχαμε μελετήσει με τον Θανάση το φαινόμενο της όξινης απορροής.

Σε δημοσίευμα της τότε Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας διαβάζαμε τα παρακάτω.

«Η ΛΑΡΚΟ με την εξορυκτική δραστηριότητα φράζει παράνομα με εκατομμύρια τόνους αδρανών υλικών τα υδατορέματα. Όταν βρέχει το νερό δεν έχει διέξοδο, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στους κρατήρες των λατομείων και από εκεί να διοχετεύεται στον υδροφόρο ορίζοντα, συμπαρασύροντας βαρέα μέταλλα. Έχουμε ενημερώσει εγγράφως το δασαρχείο που είναι υπεύθυνο για τα υδατορέματα, χωρίς να πάρουμε ποτέ απάντηση», καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου «Γαία» Νίκος Χασάνδρας.

*«Στα λιμνάζοντα νερά “ανοιχτών ορυχείων”, όπως της ΛΑΡΚΟ, δημιουργείται το φαινόμενο της “όξινης απορροής”: Νερό, οξυγόνο της ατμόσφαιρας και θειάφι από τα μεικτά θειούχα μεταλλεύματα δημιουργούν θειϊκό οξύ το οποίο διαλύει τα άλατα των βαρέων μετάλλων που κατεισδύουν αργά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Είναι ο κυριότερος μηχανισμός ρύπανσης των υδάτων με βαρέα μέταλλα σε περιοχές μεικτών θειούχων πετρωμάτων», εξηγεί ο Αθ. Παντελόγλου, βιοχημικός μηχανικός και μέλος του ινστιτούτου ΙΤΑΠ, γνωστού για την ανάδειξη της μόλυνσης Ασωπού και Οινοφύτων από εξασθενές χρώμιο.

Τι έχει μείνει από όλη αυτή την ιστορία σήμερα;

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος;

Τα μεταλλεία με τον τρόπο που λειτουργούν στην Ελλάδα (ανοικτή εξόρυξη) δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Στους μεγάλους κρατήρες που δημιουργούνται, μπαίνει το νερό της βροχής και παρασύρει στον υπόγειο υδροφόρο οριζόντα βαρέα μέταλλα.

Γι’αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί από ποιο σημείο υδροδοτείται η επιχείρησή μας τροφίμων. Μιας και τα βαρέα μέταλλα δεν βιοδιασπώνται, δεν μεταβολίζονται και προκαλούν καρκίνο και άλλα σοβαρά χρόνια νοσήματα…   

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα