Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μα καλά… Σχολείο με ονοματεπώνυμο;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΜα καλά... Σχολείο με ονοματεπώνυμο;
spot_img

«Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας – Μίλτος Κουντουράς»

Έχω την τύχη να έχω γονείς που με μπόλιασαν από μικρό στα μυστικά της Χημείας και της εφαρμοσμένης σκέψης.

Όταν ήμουν μικρό παιδάκι στην 6η δημοτικού, η μητέρα μου (Καθηγήτρια Χημείας) μου έμαθε πώς να κάνω το πείραμα παραγωγής ασετυλίνης (ή αιθινίου) από ανθρακασβέστιο και νερό και έτσι λοιπόν μια μέρα έκανα το πείραμα αυτό με ακροατές τους συμμαθητές μου και τον δάσκαλό μου σε κάποιο δημοτικό στη Θήβα. Σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με ανθρακασβέστιο έριξα λίγες σταγόνες νερό και έβαλα στο δοκιμαστικό σωλήνα ένα γυάλινο ακροφύσιο όπου έβγαινε η ασετυλίνη και της έβαλα φωτιά με ένα σπίρτο. 

CaC2 + 2H2OCa(OH)2 + C2H2

Πού να ήξερα ότι αυτή θα ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη μου διάλεξη!

Αρκετά χρόνια αργότερα, μένοντας πια στη Νέα Φιλαδέλδεια, η μητέρα μου ως Διευνθύντρια του ΕΠΛ Νέας Φιλαδέλφειας, γνώρισε το έργο του Μίλτου Κουντουρά, συγκινήθηκε από το έργο του μέγα αυτού δασκάλου και έτσι αποφάσισε να δώσει ονοματεπώνυμο στο σχολειό.

Έτσι, το ΕΠΛ μας έγινε «Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας – Μίλτος Κουντουράς». Σήμερα είναι το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας – Μίλτος Κουντούρας.

Εκείνη την εποχή, κυκλοφορούσε μια διαφήμιση μιας σοκολάτας με… ονοματεπώνυμο. Και με τον αδελφό μου, πειράζαμε την μητέρα μας, ότι τώρα το σχολειό μας θα είναι σαν την σοκολάτα… με ονοματεπώνυμο!

Για το έργο του Μίλτου Κουντουρά, μπορείτε να διαβάσετε στο site που έστησαν η μητέρα μου με τον αδελφό μου, εδώ.

Κατά την προσωπική μου γνώμη, αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο του Μίλτου με τίτλο «κλείστε τα σχολειά» που είναι τόσο επίκαιρο σαν να έχει γραφτεί σήμερα.

Υ.Γ. Αυτό το κείμενο είναι αφιερωμένο στην μητέρα μου, για τα σημερινά της γενέθλια. Χρόνια πολλά, Μαμά!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα