Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο “ζει” μια σαμπάνια μετά το άνοιγμα;

ΑρχικήΝέαΠόσο "ζει" μια σαμπάνια μετά το άνοιγμα;
spot_img

Αν και η σαμπάνια κοστίζει συνήθως πολύ, έχει μικρή διάρκεια ζωής. Μάθετε πώς μπορείτε να την αυξήσετε.

Γιορτές, ειδικές περιστάσεις και πάρτι- ειδικά για τους πιο εκλεπτυσμένους εκ των οινολατρών- όλα έχουν συνδεθεί με το άνοιγμα και την κατανάλωση μιας σαμπάνιας. Η πραγματικά καλής ποιότητας σαμπάνια είναι πολύ ακριβή και μπορεί να κοστίσει σε κάποιον μέχρι και χιλιάδες ευρώ ένα μπουκάλι, αλλά για πόσο διαρκεί αυτή η πολυτέλεια;

Δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα όμορφα πράγματα σε αυτή τη ζωή, η σαμπάνια ζει πολύ λίγο. Αφού ανοιχθεί, ένα μπουκάλι από το αφρώδες κρασί πρέπει να καταναλωθεί εντός 24 ωρών, σε αντίθεση με τα κρασιά που αντέχουν ως και μια βδομάδα αφού ανοίξουν, γράφει το The Drinks Business.

Τι γίνεται εάν αφήσετε τη σαμπάνια παραπάνω από αυτό το διάστημα; Τα γλυκά αρώματά της θα αντικατασταθούν από μια μυρωδιά ξιδιού και το ίδιο το ποτό δεν θα έχει πια την αφρώδη αίσθηση και θα αποδίδει μια ελαφρώς ξινή γεύση.  Και όσο χειρότερης ποιότητας είναι η σαμπάνια, τόσο λιγότερο διαρκεί, γεγονός που σημαίνει πως μια κακής ποιότητας σαμπάνια διαρκεί αυστηρά 24 ώρες.

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα της ανοιχτής σαμπάνιας όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να τη φυλάξετε αμέσως στο ψυγείο με ένα πώμα, για να διατηρήσετε το άφρισμά της, κρατώντας το οξυγόνο εκτός της.  

Ευτυχώς η τεχνολογία είναι εδώ για να υπηρετεί και τις πιο “εξεζητημένες” ανάγκες μας. Η εταιρεία Coravin έχει δημιουργήσει ένα σύστημα συντήρησης φτιαγμένο για να διατηρεί τη σαμπάνια φρέσκια για έως και τέσσερις εβδομάδες . Το Sparkling Stopper κρατά έξω το οξυγόνο, ενώ το Sparkling System εισάγει CO2 πίσω στη φιάλη.

Όσον αφορά στις σαμπάνιες που δεν έχουν ανοιχτεί, τα νέα είναι λίγο καλύτερα, καθώς διαρκούν συνήθως από τρία έως επτά χρόνια ανάλογα με το στυλ. Η πιο καλής ποιότητας σαμπάνια διαρκεί ακόμα περισσότερο, πάνω από μια δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις. Προτιμήστε να αποθηκεύετε μια κλειστή σαμπάνια σε δροσερό μέρος και όχι στο ψυγείο. Όταν είστε έτοιμοι να “το γιορτάσετε”, τοποθετήστε τη στο ψυγείο ή σε έναν κουβά με πάγο για 30 έως 45 λεπτά προτού την ανοίξετε.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα