Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο “ζει” μια σαμπάνια μετά το άνοιγμα;

ΑρχικήΝέαΠόσο "ζει" μια σαμπάνια μετά το άνοιγμα;
spot_img

Αν και η σαμπάνια κοστίζει συνήθως πολύ, έχει μικρή διάρκεια ζωής. Μάθετε πώς μπορείτε να την αυξήσετε.

Γιορτές, ειδικές περιστάσεις και πάρτι- ειδικά για τους πιο εκλεπτυσμένους εκ των οινολατρών- όλα έχουν συνδεθεί με το άνοιγμα και την κατανάλωση μιας σαμπάνιας. Η πραγματικά καλής ποιότητας σαμπάνια είναι πολύ ακριβή και μπορεί να κοστίσει σε κάποιον μέχρι και χιλιάδες ευρώ ένα μπουκάλι, αλλά για πόσο διαρκεί αυτή η πολυτέλεια;

Δυστυχώς, όπως και τα περισσότερα όμορφα πράγματα σε αυτή τη ζωή, η σαμπάνια ζει πολύ λίγο. Αφού ανοιχθεί, ένα μπουκάλι από το αφρώδες κρασί πρέπει να καταναλωθεί εντός 24 ωρών, σε αντίθεση με τα κρασιά που αντέχουν ως και μια βδομάδα αφού ανοίξουν, γράφει το The Drinks Business.

Τι γίνεται εάν αφήσετε τη σαμπάνια παραπάνω από αυτό το διάστημα; Τα γλυκά αρώματά της θα αντικατασταθούν από μια μυρωδιά ξιδιού και το ίδιο το ποτό δεν θα έχει πια την αφρώδη αίσθηση και θα αποδίδει μια ελαφρώς ξινή γεύση.  Και όσο χειρότερης ποιότητας είναι η σαμπάνια, τόσο λιγότερο διαρκεί, γεγονός που σημαίνει πως μια κακής ποιότητας σαμπάνια διαρκεί αυστηρά 24 ώρες.

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα της ανοιχτής σαμπάνιας όσο το δυνατόν περισσότερο, θα πρέπει να τη φυλάξετε αμέσως στο ψυγείο με ένα πώμα, για να διατηρήσετε το άφρισμά της, κρατώντας το οξυγόνο εκτός της.  

Ευτυχώς η τεχνολογία είναι εδώ για να υπηρετεί και τις πιο “εξεζητημένες” ανάγκες μας. Η εταιρεία Coravin έχει δημιουργήσει ένα σύστημα συντήρησης φτιαγμένο για να διατηρεί τη σαμπάνια φρέσκια για έως και τέσσερις εβδομάδες . Το Sparkling Stopper κρατά έξω το οξυγόνο, ενώ το Sparkling System εισάγει CO2 πίσω στη φιάλη.

Όσον αφορά στις σαμπάνιες που δεν έχουν ανοιχτεί, τα νέα είναι λίγο καλύτερα, καθώς διαρκούν συνήθως από τρία έως επτά χρόνια ανάλογα με το στυλ. Η πιο καλής ποιότητας σαμπάνια διαρκεί ακόμα περισσότερο, πάνω από μια δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις. Προτιμήστε να αποθηκεύετε μια κλειστή σαμπάνια σε δροσερό μέρος και όχι στο ψυγείο. Όταν είστε έτοιμοι να “το γιορτάσετε”, τοποθετήστε τη στο ψυγείο ή σε έναν κουβά με πάγο για 30 έως 45 λεπτά προτού την ανοίξετε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα