Μελέτη για τις επιδράσεις ελαίων χωρίς να περιλαμβάνεται ελαιόλαδο γίνεται; Ε, δεν γίνεται!
Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Geriatrics ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο:“Association of cooking oil and incident of frailty in older adults: a cohort study” όπου μελετήθηκε η επίδραση της προέλευσης του ελαίου στην αδυναμία των ανθρώπων. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11092255).
Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα σε φυτικό έλαιο (vegetable oil) και ζωικό έλαιο (animal fat oil), τα μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα ως προς την αδυναμία παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό που χρησιμοποίησε ζωικό λίπος.
“Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χρήση λαδιού ζωικού λίπους στη μαγειρική παρουσίασε μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας μεταξύ των ηλικιωμένων. Αντίθετα, η μετάβαση από λάδι ζωικού λίπους σε φυτικό έλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η αντικατάσταση φυτικού ελαίου με έλαιο ζωικού λίπους στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την αδυναμία”, είπαν οι ερευνητές.
Ένα αδύνατο σημείο της μελέτης είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο.
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet