Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mελέτη για τη χρήση μαγειρικoύ ελαίου ζωικής προέλευσης

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμMελέτη για τη χρήση μαγειρικoύ ελαίου ζωικής προέλευσης
spot_img

Μελέτη για τις επιδράσεις ελαίων χωρίς να περιλαμβάνεται ελαιόλαδο γίνεται; Ε, δεν γίνεται!

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Geriatrics ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο:“Association of cooking oil and incident of frailty in older adults: a cohort study” όπου μελετήθηκε η επίδραση της προέλευσης του ελαίου στην αδυναμία των ανθρώπων. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11092255).

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα σε φυτικό έλαιο (vegetable oil) και ζωικό έλαιο (animal fat oil), τα μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα ως προς την αδυναμία παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό που χρησιμοποίησε ζωικό λίπος.

“Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χρήση λαδιού ζωικού λίπους στη μαγειρική παρουσίασε μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας μεταξύ των ηλικιωμένων. Αντίθετα, η μετάβαση από λάδι ζωικού λίπους σε φυτικό έλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η αντικατάσταση φυτικού ελαίου με έλαιο ζωικού λίπους στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την αδυναμία”, είπαν οι ερευνητές.

Ένα αδύνατο σημείο της μελέτης είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο