Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
31.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Mελέτη για τη χρήση μαγειρικoύ ελαίου ζωικής προέλευσης

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμMελέτη για τη χρήση μαγειρικoύ ελαίου ζωικής προέλευσης
spot_img

Μελέτη για τις επιδράσεις ελαίων χωρίς να περιλαμβάνεται ελαιόλαδο γίνεται; Ε, δεν γίνεται!

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMC Geriatrics ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο:“Association of cooking oil and incident of frailty in older adults: a cohort study” όπου μελετήθηκε η επίδραση της προέλευσης του ελαίου στην αδυναμία των ανθρώπων. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC11092255).

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ανάμεσα σε φυτικό έλαιο (vegetable oil) και ζωικό έλαιο (animal fat oil), τα μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα ως προς την αδυναμία παρατηρήθηκαν στον πληθυσμό που χρησιμοποίησε ζωικό λίπος.

“Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η χρήση λαδιού ζωικού λίπους στη μαγειρική παρουσίασε μειωμένο κίνδυνο ευθραυστότητας μεταξύ των ηλικιωμένων. Αντίθετα, η μετάβαση από λάδι ζωικού λίπους σε φυτικό έλαιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα προτείνουν ότι η αντικατάσταση φυτικού ελαίου με έλαιο ζωικού λίπους στη διατροφή μπορεί να προστατεύσει από την αδυναμία”, είπαν οι ερευνητές.

Ένα αδύνατο σημείο της μελέτης είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η ΕΕ αλλάζει τον κανονισμό για τη λιστέρια – Από ποια τρόφιμα κινδυνεύουμε

Η λιστερίωση είναι σπάνια, αλλά έχει ποσοστά θνησιμότητας που φτάνουν το 30%.

ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΕΤΕ – Σοβαρός κίνδυνος από τα ψεύτικα κοσμήματα

Προσοχή στα φθηνά Κοσμήματα – Περιέχουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες - Εκατοντάδες ενημερώσεις στο RAPEX και ανακλήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΕ: Οριστικό ΤΕΛΟΣ στη δισφαινόλη Α (BPA) στα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

Ο "κύβος ερρίφθη" την περασμένη εβδομάδα και τα κράτη μέλη ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής για απαγόρευση της Δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα