Ωμέγα-3 τέλος!
Καλημέρα και καλό μήνα! Ο μήνας του ΟΧΙ, του πραγματικού ΟΧΙ, όχι σαν εκείνο το ΟΧΙ του Ιούλη του 2015 που ο Τσίπρας το έκανε ΝΑΙ…
Την περασμένη εβδομάδα, ασχοληθήκαμε με την Θεσσαλία και την Εύβοια.
Αυτήν την εβδομάδα, θα ασχοληθούμε με ερευνητικά θέματα αιχμής και… τυριά.
Πριν από λίγες μέρες, με την ερευνητική μου ομάδα, δημοσιεύσαμε ένα άρθρο ανασκόπησης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και αν τα ωμέγα-3 μειώνουν την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας. Αυτό που βρήκαμε είναι ότι τα ωμέγα-3 είναι… μούφα! Δηλαδή μούφα τα PUFA (PUFA: polyunsaturated fatty acids). Άρα, οι εταιρείες παραγωγής ωμέγα-3 συμπληρωμάτων διατροφής… θα πρέπει να διαβάσουν προσεκτικά την βιβλιογραφία (και υπάρχουν εκατοντάδες άρθρων που αποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 ΔΕΝ μειώνουν το καρδιαγγειακό ρίσκο) και να αλλάξουν ρότα.
Στο… μεσοδιάστημα, εμείς συνεχίζουμε την έρευνά μας πάνω στα πολικά λιποειδή.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet