Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
15.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: H κορτιζόλη και το στρες

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΝέα μελέτη: H κορτιζόλη και το στρες
spot_img

Tα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα κατάθλιψης

Σε μια νέα μελέτη από το Trinity College Dublin στην Ιρλανδία, συσχετίσθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε ανθρώπους με την πιθανότητα να νοσήσουν από κατάθλιψη ή να εμφανίσουν στρες.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες και αλληλεπιδρά με μέρη του εγκεφάλου μας και ρυθμίζει έτσι την διάθεσή μας και αισθήματα όπως ο φόβος.

Στη μελέτη αυτή, μετρήθηκαν τα επίπεδα της κορτιζόλης στα μαλλιά ανθρώπων από 60 ετών και πάνω το 2014 και βρέθηκε ότι οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης το 2014, ήταν πιο πιθανό να πάθουν κατάθλιψη το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Η μελέτη τονίζει ότι τα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται άμεσα με την πιθανότητα ο άνθρωπος να νοσήσει ψυχολογικά σε περίοδο στρες στο μέλλον. Οι συγγραφείς τονίζουν την αξία της διατροφής, της άσκησης και των κοινωνικών συναναστροφών ως σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τα επίπεδα κορτιζόλης και συνεπώς την πιθανότητα να νοσήσουμε ψυχολογικά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα