Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Άγιος Βαλεντίνος και… οι μέλισσες

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟ Άγιος Βαλεντίνος και... οι μέλισσες
spot_img

Λόγω της ημέρας ας μιλήσουμε για κάτι… “εξόχως” ερωτικό!

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα. Χρόνια πολλά στις και στους εορτάζοντες. Αντί για γλυκά και σοκολάτες ας μιλήσουμε όμως για κάτι πιο σημαντικό και εξόχως «ερωτικό». Την γλυκιά σχέση των μελισσών με τα άνθη. Αν έχετε δει… αυτό το ρομαντικό ζουζούνισμα που κάνουν οι μέλισσες γύρω από τα λουλούδια.

Τα νέα έρχονται από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και σύμφωνα με αυτή σταματούν και οι προσωρινές εξαιρέσεις που χορηγούν τα κράτη μέλη της ΕΕ σε εταιρείες για να χρησιμοποιούν τα τοξικά, για τις μέλισσες, νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, τα οποία συμβάλλουν στην παρακμή των πληθυσμών των μελισσών, αφού διαταράσσουν την αίσθηση προσανατολισμού, τη μνήμη και τον τρόπο αναπαραγωγής τους κι είχαν απαγορευτεί από το 2018 (!). Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 19 Ιανουαρίου, αφορά έξι άδειες που εκδόθηκαν από το βελγικό κράτος για τη χρήση αυτών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων βάσει «καταστάσεων έκτακτης ανάγκης» – όταν ο κίνδυνος ή η απειλή για τη φυτική παραγωγή ή τα οικοσυστήματα δεν μπορεί να περιοριστεί με άλλα εύλογα μέσα.

Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σήμερα παγκοσμίως συνδέονται με την επικονίαση από τις μέλισσες, μάλιστα εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, φρούτα όπως μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, πεπόνια και φράουλες, αμύγδαλα, μπρόκολο, σπαράγγια, θα εμφανίσουν απότομη πτώση.

Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Σχεδόν 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται σε κάποιον βαθμό από την επικονίαση των ζώων, μαζί με περισσότερο από 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Μάλιστα, οι επικονιαστές υποστηρίζουν την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως.

Ευπρόσδεκτη λοιπόν η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου απέναντι σε δυνατά βιομηχανικά λόμπι.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Αυστηρά μέτρα για την πάταξη “ψευδοοικολογικών” ισχυρισμών στις ετικέτες

Το 53,3 % των περιβαλλοντικών ισχυρισμών στην ΕΕ διαπιστώθηκε ότι είναι ασαφείς, παραπλανητικοί ή αβάσιμοι και το 40 % ατεκμηρίωτοι.

Viral η τάση κατανάλωσης σκυλοτροφής – Έντονες αντιδράσεις – Πάνω από 24 εκ. προβολές

Σύμφωνα με έναν fitness influencer, η τροφή για σκύλους έχει πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης. Αλλά κάνει να την καταναλώνουν οι άνθρωποι;

Συσκευασία Τροφίμων: Αντιδράσεις για τον νέο κανονισμό της ΕΕ

Τι πιστεύουν οι αγρότες και οι περιβαλλοντικές ενώσεις για την νέα πρόταση για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας της ΕΕ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα