Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο τουρισμός της Ελλάδας, μία… ανοικτή πληγή

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟ τουρισμός της Ελλάδας, μία... ανοικτή πληγή
spot_img

Τι κάνουμε λάθος και δεν μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες με υψηλά εισοδήματα;

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Διαβάζοντας την είδηση στο cibum ότι ξεκινούν τα σεμινάρια για τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από την covid-19 σε ξενοδοχοϋπαλλήλους στην Κρήτη, μου ήρθε στο νου κάτι που σκέφτομαι εδώ και χρόνια…

Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα: εξαιρετικό κλίμα, γευστικά και θρεπτικά τρόφιμα και ποτά, πανέμορφα τοπία και ακρογιαλές και τέλος μυθική ιστορία!

Τι κάνουμε όμως λάθος και δεν μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες με υψηλά εισοδήματα;

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ξέρετε πόσες οργανωμένες μαρίνες έχει η Ελλάδα; Ελάχιστες σχετικά με το μεγάλο μήκος της ακτογραμμής της. Κάθε χρόνο περνώ λίγες μέρες στην Νότια Εύβοια, κοντά στα Νέα Στύρα. Μια τοποθεσία που είναι πολύ κοντά στην Αττική και όπου τα ντόπια τοπικά συμφέροντα προτιμούν να έχουν τα φέρυ μπροστά τους…ενώ υπάρχει έτοιμη προβλήτα για τα φέρυ λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο νότια και τα φέρυ θα μπορούσαν να πάνε εκεί και να δημιουργηθεί μια μαρίνα στην κύρια προβλήτα. Μια μαρίνα που θα μπορούσε να προσελκύει σκάφη με τουρίστες με… υψηλά εισοδήματα που θα ξόδευαν χρήματα για καλό και ακριβό φαγητό, αντί λίγα ευρώ για… σουβλάκι.

Αν αναγάγουμε τώρα το μικρό αυτό παράδειγμα των Νέων Στύρων… σε όλα τα νησιά… ας υπολογίσουμε πόσες μαρίνες μας λείπουν…

Θα πρέπει λοιπόν να δούμε το θέμα του τουρισμού και της εστίασης με άλλη οπτική… πώς μπορούμε να προσελκύσουμε τουρίστες με πολλά βαλάντια…

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο