Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Χθες, είδαμε το θέμα των εισαγωγών από Ουκρανία και Ρωσία.
Σήμερα, ας δούμε τις εξαγωγές μας.
Οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ σε ανακοίνωση του φορέα στις 1.3.2022, κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), «ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις -κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα-, οι οποίες έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές» και «οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Δυτικής Μακεδονίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κλάδο της γούνας, θα επηρεαστούν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό και πρέπει να υποστηριχθούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μη χάσουν τη διεθνή τους ανταγωνιστικότητα».
Σε ένα παγκοσμιοποιήμενο τοπίο που γεωπολιτικά παιχνίδια μπορούν να επηρεάσουν την ελληνική οικονομία, βέλτιστη πρακτική θα είναι να δούμε συνολικά το θέμα των εισαγωγών και εξαγωγών και πώς μπορούμε να στοχεύσουμε σε πιο «σταθερές» αγορές, με πιο μικρή δηλαδή πιθανότητα να εμπλακούν αυτές οι αγορές σε διενέξεις πάσης φύσεως.
Τέλος, το θέμα του τουρισμού είναι τεράστιο, ειδικά οι τουρίστες από Ρωσία και Ουκρανία. Ο τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα …τρόφιμα μιας και ο κλάδος της εστίασης είναι άμεσα συνδεδεμένος με τους τουρίστες-επισκέπτες στην χώρα μας. Η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο δεν είναι σοφή κίνηση μιας και μπορεί να έχει τεράστια αρνητική επίδραση στις εισροές τουριστών από Ρωσία και συνεπώς στον κλάδο των τροφίμων…
Πηγή: Οι εξαγωγείς Β. Ελλάδος ζητούν στήριξη των επιχειρήσεων που εξάγουν σε Ουκρανία και Ρωσία – Cibum