Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι καρδιοπροσταυτικές δράσεις των ιχθυηρών

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟι καρδιοπροσταυτικές δράσεις των ιχθυηρών
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύσαμε ένα νέο άρθρο ανασκόπησης σχετικά με τις καρδιοπροστατευτικές δράσεις των λιποειδών που υπάρχουν στα ιχθυηρά. Στο  University of Limerick μελετήσαμε όλες τις βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στα ιχθυηρά (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, καροτενοειδή και πολικά λιποειδή) και πώς αυτές οι ενώσεις δρουν έναντι της φλεγμονής και των χρόνιων ασθενειών. Επίσης, κάνουμε εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την επίδραση της θερμικής επεξεργασίας σε αυτές τις βιοδραστικότητες. Τέλος, αναλύουμε και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα σχετικά με την εκχύλιση αυτών των ενώσεων με την χρήση κλασικών μεθόδων εκχύλισης αλλά και νέων τεχνολογιών εκχύλισης.

- Advertisement -

Στο άρθρο μας, έχουμε μελετήσει 270 άρθρα και παρουσιάζουμε όλα αυτά τα δεδομένα. Αυτή η παρουσίαση είναι χρήσιμη για όσες εταιρείες παράγουν ωμά ή θερμικά επεξεργασμένα ιχθυηρά.

Πηγή: Cardio-Protective Properties and Health Benefits of Fish Lipid Bioactives; The Effects of Thermal Processing

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα