Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Πριν από λίγες μέρες, δημοσιεύσαμε ένα νέο άρθρο ανασκόπησης σχετικά με τις καρδιοπροστατευτικές δράσεις των λιποειδών που υπάρχουν στα ιχθυηρά. Στο University of Limerick μελετήσαμε όλες τις βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στα ιχθυηρά (ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, καροτενοειδή και πολικά λιποειδή) και πώς αυτές οι ενώσεις δρουν έναντι της φλεγμονής και των χρόνιων ασθενειών. Επίσης, κάνουμε εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την επίδραση της θερμικής επεξεργασίας σε αυτές τις βιοδραστικότητες. Τέλος, αναλύουμε και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα σχετικά με την εκχύλιση αυτών των ενώσεων με την χρήση κλασικών μεθόδων εκχύλισης αλλά και νέων τεχνολογιών εκχύλισης.
Στο άρθρο μας, έχουμε μελετήσει 270 άρθρα και παρουσιάζουμε όλα αυτά τα δεδομένα. Αυτή η παρουσίαση είναι χρήσιμη για όσες εταιρείες παράγουν ωμά ή θερμικά επεξεργασμένα ιχθυηρά.