Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι “πέντε δυνάμεις του Porter” τις επιχειρήσεις τροφίμων

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΠώς μπορούν να βοηθήσουν οι "πέντε δυνάμεις του Porter" τις επιχειρήσεις τροφίμων
spot_img

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Όλα τα εγχειρίδια περί στρατηγικής έχουν στόχο, το πώς μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τις δομές και τις επεξεργασίες της εταιρείας μας ώστε να μειώσουμε το ρίσκο και το κόστος και πώς να αυξήσουμε τα έσοδα και τα κέρδη.

Ο Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος καθιστά άμεση και επιτακτική την ανάγκη να ξαναγυρίσουμε στον «μαυροπίνακα» και να αρχίσουμε να καταστρώνουμε νέα σχέδια. Σχέδια για πρώτες ύλες αλλά και σχέδια πώλησης των προϊόντων μας.

Ο πόλεμος αποδεικνύει με ωμό τρόπο ότι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση έχει τα…ρίσκα της και αν θέλουμε να μειώσουμε αυτά τα ρίσκα για την επιχείρησή μας, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για αυτή την διαδικασία είναι οι λεγόμενες πέντε δυνάμεις κατά τον Porter (Porter’s five forces).

Το Porter’s Five Forces είναι ένα μοντέλο που προσδιορίζει και αναλύει πέντε ανταγωνιστικές δυνάμεις που διαμορφώνουν κάθε κλάδο και βοηθά στον προσδιορισμό των αδυναμιών και των δυνατών σημείων του. Η ανάλυση Five Forces χρησιμοποιείται συχνά για τον προσδιορισμό της δομής ενός κλάδου και τον προσδιορισμό της εταιρικής στρατηγικής. 

Το μοντέλο του Porter μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε τμήμα της οικονομίας για να κατανοήσει το επίπεδο ανταγωνισμού στον κλάδο και να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία μιας εταιρείας. Το μοντέλο των Five Forces πήρε το όνομά του από τον καθηγητή του Harvard Business School, Michael E. Porter.

Για να διαβάσετε το πως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το “Porter’s Five Forces” και να ανταπεξέλθετε στις νέες προκλήσεις που έφερε ο πόλεμος πατήστε ΕΔΩ

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα