Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Επεξεργασμένα φύλλα καπνού σε κρέας εργαστηρίου

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία: Επεξεργασμένα φύλλα καπνού σε κρέας εργαστηρίου
spot_img

Η Ισραηλινή start-up επιχείρηση BioBetter χρησιμοποιεί για έναν διαφορετικό σκοπό τα εργοστάσια καπνού, θέλοντας να παράγει συστατικά που προωθούν την ανάπτυξη των κυττάρων, σε ένα βήμα που θα μπορούσε να εξαλείψει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κατασκευή εργαστηριακού κρέατος μεγάλης κλίμακας.

Το “καλλιεργούμενο κρέας”, το οποίο καλλιεργείται από ζωικά μυϊκά κύτταρα σε ένα εργαστήριο, έχει λάβει μεγάλη προσοχή ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής προσφέροντας μείωση τη χρήσης ενέργειας, γης και νερού στη βιομηχανία κρέατος.

Τεχνολογία Καλλιεργημένων Κρεάτων

Αλλά σε αντίθεση με τα φυτικά υποκατάστατα, που διαδόθηκαν από τους ομοίους του Beyond Meat και Impossible Foods, η τεχνολογία καλλιεργούμενου κρέατος παραμένει εξειδικευμένη, κάτι που οφείλεται σε εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των λεγόμενων παραγόντων ανάπτυξης κυττάρων κρέατος, οι οποίοι είναι δύσκολο να παραχθούν.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η BioBetter εισάγει τις σχετικές γονιδιακές αλληλουχίες στα κύτταρα του καπνού, με σκοπό να τα «διδάξει» να παράγουν τους παράγοντες ανάπτυξης των κυττάρων – μια τεχνολογία που ονομάζεται ανασυνδυασμένο DNA και χρησιμοποιείται επίσης σε άλλους τομείς όπως η παραγωγή ιατρικής ινσουλίνης.

Η BioBetter επέλεξε τον καπνό, καθώς μπορεί να φτάσει έως και τέσσερις κύκλους ανάπτυξης ετησίως, μπορεί να συγκομιστεί όλο το χρόνο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τροφή λόγω της πικρής γεύσης του, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Amit Yaari.

«Ανησυχίες μεταξύ των καπνοπαραγωγών»

«Η παγκόσμια τάση για μείωση του καπνίσματος εγείρει ανησυχίες στους καπνοπαραγωγούς ότι η καλλιέργεια μπορεί τελικά να καταστεί παρωχημένη. Ωστόσο, το εργοστάσιο καπνού έχει τεράστιες δυνατότητες να αποτελέσει βασικό συστατικό στο μέλλον των τροφίμων», ανέφερε ο Yaari σε δήλωσή του.

Επί του παρόντος, οι αυξητικοί παράγοντες – ινσουλίνη και τρανσφερίνη (ένας τύπος πρωτεΐνης) – συλλέγονται από τα ζώα, καθιστώντας δύσκολη την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων.

Μπορούν επίσης να παραχθούν με ζύμωση βακτηρίων ή ζυμών, αλλά αυτές οι μέθοδοι απαιτούν ακριβές εγκαταστάσεις και μια περίπλοκη διαδικασία καθαρισμού.

Το Good Food Institute διαπίστωσε ότι απαιτείται περίπου 100 φορές μείωση του κόστους ινσουλίνης και τρανσφερίνης για να καταστεί το καλλιεργούμενο κρέας οικονομικά βιώσιμο“, δήλωσε η συνιδρυτής της BioBetter, Ντάνα Γιάρντεν.

Το Good Food Institute προωθεί φυτικές και κυτταρικές εναλλακτικές λύσεις για τα ζωικά προϊόντα.

Η χρήση εργοστασίων καπνού σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή σε ανοιχτά χωράφια ενδέχεται να καταστήσει δυνατή την υπέρβαση αυτού του στόχου τέσσερις φορές, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Πηγή: ESM

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα