Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
16.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ποιον ανήκει το νερό;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣε ποιον ανήκει το νερό;
spot_img

Τι γίνεται με το φυσικό μεταλλικό νερό Φλώρινας;

Τα νέα σήμερα έρχονται από την Φλώρινα, όπου το φυσικό μεταλλικό νερό σήμερα εμφιαλώνει και εμπορεύεται η «Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση και Βιομηχανική Ξυνό Νερό», με 36 εργαζόμενους, η οποία είναι υπεύθυνη και για την παραγωγή, εμφιάλωση και φυσικά εμπορία αναψυκτικών με πανελλήνια αναγνώριση. Αποτελεί το πιο φημισμένο τοπικό προϊόν του νομού Φλώρινας. Επιστημονικές έρευνες έχουν εξάρει την ιαματική δράση του νερού αυτού κυρίως στα νεφρά αλλά και στο συκώτι. Τα νερά που προέρχονται από τις πηγές του Ξινού Νερού εμφιαλώνονται στο εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης που λειτουργεί από το 1958.

Σύμφωνα με την «ΕΦ-ΣΥΝ», έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια από την τελευταία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημοτικής επιχείρησης που παράγει το περίφημο νερό, με προεξάρχοντα τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και υποψήφιο «επενδυτή» γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ηταν Φλεβάρης του 2020 όταν οι κάτοικοι του Ξινού Νερού αντέδρασαν δυναμικά και το σχέδιο ναυάγησε. Πριν από μερικούς μήνες όμως, φαίνεται πως το σχέδιο ιδιωτικοποίησης αναστήθηκε με νέους γαμπρούς και τη δημοτική αρχή να σιγοντάρει…

Και το ερώτημα είναι τούτο: σε ποιον ανήκει το νερό, αν όχι σε όλους μας; Δεν είναι κοινωνικό αγαθό;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιομηχανία τροφίμων: Ανεπαρκείς οι πρακτικές διαχείρισης νερού σύμφωνα με έκθεση

Οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου πρακτικές διαχείρισης νερού, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις συσκευασίες

Θεσπίζεται συγκεκριμένο ποσοστό επαναχρησιμοποιούμενων ή επαναπληρούμενων συσκευασιών που θα πρέπει να προσφέρουν οι εταιρείες στους καταναλωτές.

Ελληνικό γιαούρτι: Μελέτη για τον εμπλουτισμό του με πρωτεΐνη ορού γάλακτος χωρίς λακτόζη

Ενθαρρυντικά για την γαλακτοβιομηχανία είναι τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης για την παραγωγή ελληνικών γιαουρτιών για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα