Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε ποιον ανήκει το νερό;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣε ποιον ανήκει το νερό;
spot_img

Τι γίνεται με το φυσικό μεταλλικό νερό Φλώρινας;

Τα νέα σήμερα έρχονται από την Φλώρινα, όπου το φυσικό μεταλλικό νερό σήμερα εμφιαλώνει και εμπορεύεται η «Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση και Βιομηχανική Ξυνό Νερό», με 36 εργαζόμενους, η οποία είναι υπεύθυνη και για την παραγωγή, εμφιάλωση και φυσικά εμπορία αναψυκτικών με πανελλήνια αναγνώριση. Αποτελεί το πιο φημισμένο τοπικό προϊόν του νομού Φλώρινας. Επιστημονικές έρευνες έχουν εξάρει την ιαματική δράση του νερού αυτού κυρίως στα νεφρά αλλά και στο συκώτι. Τα νερά που προέρχονται από τις πηγές του Ξινού Νερού εμφιαλώνονται στο εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης που λειτουργεί από το 1958.

Σύμφωνα με την «ΕΦ-ΣΥΝ», έχουν περάσει περίπου δυόμισι χρόνια από την τελευταία προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημοτικής επιχείρησης που παράγει το περίφημο νερό, με προεξάρχοντα τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και υποψήφιο «επενδυτή» γνωστό στέλεχος της Ν.Δ. που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ηταν Φλεβάρης του 2020 όταν οι κάτοικοι του Ξινού Νερού αντέδρασαν δυναμικά και το σχέδιο ναυάγησε. Πριν από μερικούς μήνες όμως, φαίνεται πως το σχέδιο ιδιωτικοποίησης αναστήθηκε με νέους γαμπρούς και τη δημοτική αρχή να σιγοντάρει…

Και το ερώτημα είναι τούτο: σε ποιον ανήκει το νερό, αν όχι σε όλους μας; Δεν είναι κοινωνικό αγαθό;

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα