Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σοβαρά τώρα; Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣοβαρά τώρα; Υπάρχουν εθιστικά τρόφιμα;
spot_img

H αποκατάσταση της αλήθειας…

Στις 16 Φλεβάρη, διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο cibum.gr της συναδέλφου Χριστίνας Κοψίνη σχετικά με το αν τα επεξεργασμένα τρόφιμα προκαλούν εθισμό. Το άρθρο περιγράφει με εύγλωττο τρόπο τις απόψεις δύο επιστημόνων.

- Advertisement -

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι δύο επιστήμονες (ψυχολόγος και ψυχίατρος, αντίστοιχα) μίλησαν για εθισμό χωρίς όμως να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως το αλάτι, η ζάχαρη, η βανίλια.

Ο εθισμός (αν μπορούμε να τον αποκαλέσουμε έτσι) προκαλείται από συγκεκριμένα μόρια και όχι από συγκεκριμένα τρόφιμα.

Πολλοί από εμάς, κάποια στιγμή μέσα στη μέρα, θέλουμε πολύ «κάτι γλυκό» ή «κάτι αλμυρό». Αντί λοιπόν, να ανατρέχουμε σε πατατάκια, προϊόντα με ζάχαρη κλπ, ας δούμε τι εναλλακτικές λύσεις έχουμε, π.χ. λίγο τυρί αντί για πατατάκια, σταφίδες αντί άλλου γλυκού. Λύσεις υπάρχουν και αυτές πρέπει να τις αναζητήσουμε σε φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και γαλακτοκομικά.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα