Τα βαρέα μέταλλα και τα (επικίνδυνα!) νομικά κενά.
Από το 2007 που έχω αρχίσει να ασχολούμαι με το θέμα του Ασωπού και της διατροφικής αλυσίδας, είναι φανερό ότι τα βαρέα μέταλλα είναι ένα μείζον θέμα ασφάλειας τροφίμων.
Η σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία (ΕΚ 1881/2006) έχει θέσει όρια μόνο για 4 (!!!) βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα. Το νικέλιο και το χρώμιο δεν περιλαμβάνονται σε αυτά.
Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό όταν διάβασα αυτό το άρθρο πρόσφατα στο cibum.
Αυτό που θα περίμενε κανείς σε ένα σύγχρονο κράτος (που δεν είμαστε!) είναι τούτο: ο ΕΦΕΤ να έχει καταρτίσει πίνακα με τα πιο επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που έχουν βρεθεί διαχρονικά στην διατροφική αλυσίδα στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Αυτός ο πίνακας θα βοηθούσε πολύ τους επικεφαλής των ομάδων HACCP να κάνουν πιο πλήρη ανάλυση κινδύνων.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet