Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σύστημα HACCP για την προστασία του πλανήτη

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΣύστημα HACCP για την προστασία του πλανήτη
spot_img

Το περιβάλλον και οι βερμπαλισμοί μας.

Τέλειωσε στις 13 Δεκέμβρη και αυτό το πανηγυράκι που το λέγανε COP28. Μια από τα ίδια…Οι μικρές χώρες στον Ειρηνικό να διαμαρτύρονται, δικαίως, ότι το τελικό κείμενο δεν είναι δεσμευτικό για τους μεγάλους ρυπαντές αλλά η Δύση (σ.σ. η «πολιτισμένη» Δύση) να φαίνεται «ικανοποιημένη» από το τελικό κείμενο.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το κείμενο είναι απλά ένα αόριστο κείμενο γεμάτο με βερμπαλισμούς, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χωρίς ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Το χειρότερο είναι τούτο: όλοι μιλούν για το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (fossil fuels) αλλά κανείς δεν μιλά για τον τρόπο που παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα.

Εδώ στην Ιρλανδία, σήμερα, μόνο το 40% του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά όλοι σπεύδουν να αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Λες και αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ότι τα καταλυτικά…

Και κάτι τελευταίο: στις επιθεωρήσεις των εταιρειών τροφίμων, όταν ο επιθεωρητής βρίσκει κάποια σημεία του συστήματος HACCP που δεν είναι συμβατά με το εκάστοτε πρότυπο, τότε η εταιρεία έχει ένα συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να κάνουμε και για το περιβάλλον;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα