Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα λάθη του Ancel Keys μας στοιχειώνουν ακόμα…

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤα λάθη του Ancel Keys μας στοιχειώνουν ακόμα…
spot_img

To λάθος της “lipid-heart hypothesis”.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε ένα άρθρο ανασκόπησης στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients το άρθρο με τίτλο: “The Lipid–Heart Hypothesis and the Keys Equation Defined the Dietary Guidelines but Ignored the Impact of Trans-Fat and High Linoleic Acid Consumption” όπου ένα από τα κύρια ευρήματα συνοψίζεται στην φράση: “the Keys equation conflated natural saturated fat & industrial trans-fat into a single parameter & considered only linoleic acid as PUFA. This ignored widespread consumption of trans-fat & its effects on serum cholesterol & promoted an imbalance of omega-6 to -3 fatty acids”.

Με άλλα λόγια, στην περίφημη μελέτη των 7 χωρών, ο εμπνευστής της μελέτης, o Ancel Keys, χρησιμοποίησε τα αποτελέσματα της μελέτης για να προτείνει το 1953 την λεγόμενη “lipid-heart hypothesis”, δηλαδή πρότεινε την σχέση μεταξύ χοληστερόλης και καρδιαγγειακού ρίσκου. Αυτή όμως η πρόταση, σήμερα είναι 100% λάθος, για πολλούς λόγους.

Πρώτον, δεν είναι είναι μόνο το λινολεϊκό οξύ το μόνο PUFA στην διατροφή μας. Επίσης, με την ερευνητική μας ομάδα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του συναδέλφου Κ.Α. Δημόπουλου (Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ) βρήκαμε και πολλά μικροσυστατικά σε διάφορα τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής, που είναι λιποειδικής σύστασης/δομής και αναστέλλουν την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων.

Η ομάδα μας έχει προτείνει ότι δεν είναι η χοληστερόλη που επηρεάζει το καρδιαγγειακό ρίσκο αλλά η φλεγμονή.

https://www.mdpi.com/2072-6643/10/5/604

Συνεπώς, θα πρέπει να μελετούμε όλο το φάσμα των λιποειδών σε ένα τρόφιμο, ως προς την φλεγμονώδη ή αντιφλεγμονώδη τους δραστικότητα και να μην εστιάζουμε μόνο στην χοληστερόλη.

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικό γιαούρτι: Γιατί είναι καλύτερο από τα άλλα – Επιστημονική μελέτη

Οι παράγοντες που οδηγούν την αποδοχή και την καινοτομία στο ελληνικό γιαούρτι.

Έλληνες καταναλωτές ΠΡΟΣΟΧΗ στις ντομάτες – Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ για την παρουσία φυτοφαρμάκων

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν είτε υψηλή περιεκτικότητα είτε απαγορευμένα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ.

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο