Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο ανασκόπησης δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση Nutrients. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «The Effect of Artificial Sweeteners Use on Sweet Taste Perception and Weight Loss Efficacy: A Review».
Το άρθρο επικεντρώνεται στην χρήση των λεγόμενων γλυκαντικών χωρίς διατροφική αξία non-nutritive sweeteners (NNS).
Τα NNS χρησιμοποιούνται αντί της σάκχαρης στα αναψυκτικά τύπου light, zero κλπ.
Αυτή η τάξη ενώσεων περιλαμβάνει την ασπαρτάμη, την αξεσουλφάμη-Κ, την σουκραλόζη, την σακχαρίνη, την νεοεσπεριδίνη και άλλες ενώσεις. Η μέχρι σήμερα βιβλιογραφία προτείνει ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με NNS θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση βάρους. Το άρθρο όμως καταλήγει ότι δεν είναι γνωστό σήμερα πώς οι NNS ενώσεις επηρεάζουν την γεύση και τον έλεγχο του βάρους. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες πάνω στα τρόφιμα που περιέχουν NNS.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, θα πρέπει να δούμε και το εν συνόλω διαιτολόγιο των καταναλωτών αναψυκτικών light. Για ποιο λόγο τα καταναλώνουν; Για να αποφύγουν τις θερμίδες της ζάχαρης ή για άλλους λόγους;