Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Θα πούμε το νερό… νεράκι;

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΘα πούμε το νερό... νεράκι;
spot_img

Λειψυδρία προ των πυλών…

Η είδηση όπως την διαβάσαμε στο cibum:

Σοβαρή λειψυδρία απειλεί τη Γερμανία για τους επόμενους μήνες, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα και να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στη χρήση νερού.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά και η κατάσταση βρίσκεται ήδη στο σημείο «έκτακτης ανάγκης». Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η αυξημένη χρήση νερού «θα μπορούσε να ωθήσει στα όριά του το σύστημα διανομής ορισμένων εταιριών ύδρευσης», ειδικά κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Σε τοπικό επίπεδο λαμβάνονται ήδη αποφάσεις περιορισμού της χρήσης νερού και 30 περιφέρειες έχουν λάβει σχετικά μέτρα ήδη από το 2022. Σε αυτές τις περιοχές, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές, απαγορεύεται να ποτίσει κανείς τον κήπο του, να γεμίσει την ιδιωτική πισίνα ή να πλύνει το αυτοκίνητό του εντός των ορίων της οικίας του.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), από το 2018 έχει αυξηθεί και πάλι η κατανάλωση νερού στη Γερμανία. Συγκριτικά, το 1990 η κατανάλωση ήταν 147 λίτρα ανά άτομο, το 2013 121 λίτρα και το 2022 125. Οι ανάγκες των νοικοκυριών στο μέσο του καλοκαιριού αυξάνονται επίσης κατά 40-60%, εξηγεί ο Μάρτιν Βάιαντ, από την Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW), ενώ ιδιαίτερη επιβάρυνση προκαλούν οι ιδιωτικές πισίνες. «Μια μέση υπέργεια πισίνα διαμέτρου 3,66 μέτρων έχει όγκο 6500 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε 52 φορές την ημερήσια κατανάλωση ενός ατόμου», αναφέρει.

Μήπως θα πρέπει να δούμε αυτό το θέμα και στην Ελλάδα; Μήπως έφτασε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο πιο σοβαρά και συντονισμένα με το θέμα της κλιματικής αλλαγής και του νερού; Το νερό είναι δημόσιο αγαθό αλλά και η πιο σημαντική πρώτη ύλη στη βιομηχανία τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα