Είναι πολλά τα λεφτά… “Άρη”.
Διαβάζω στην ΕΦΣΥΝ, (https://www.efsyn.gr/periballon/oikologika/422175_nea-metallagmena-kai-fytofarmaka-sto-piato-mas) ότι: “Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εξαιρεί πολλούς νέους μεταλλαγμένους οργανισμούς από τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας στο όνομα της βιωσιμότητας, αγνοώντας τις επισημάνσεις των επιστημόνων, καθώς και τα δικαιώματα των αγροτών και των καταναλωτών. Το σχέδιο της Επιτροπής καταργεί τις περισσότερες απαιτήσεις για ελέγχους ασφαλείας για μία νέα κατηγορία μεταλλαγμένων φυτών («μεταμφιεσμένα» μεταλλαγμένα τρόφιμα τα αποκάλεσαν κάποιοι) που παράγονται με τις αποκαλούμενες νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs)”.
“Επί του παρόντος, όλα τα φυτά που παράγονται μέσω τέτοιων τεχνικών υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την πρόταση να υπάρχουν δύο κατηγορίες φυτών και διαφορετικοί κανόνες για κάθε κατηγορία. Τα φυτά NGT, που θεωρούνται ισοδύναμα με τα συμβατικά φυτά (φυτά NGT 1), θα απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις της νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ αυστηρότεροι κανόνες θα ισχύουν για όλα τα άλλα φυτά NGT (φυτά NGT 2). Οι ευρωβουλευτές θα επιδιώξουν να παραμείνει υποχρεωτική η σήμανση προϊόντων που προέρχονται από φυτά NGT 1 και 2”.
“Με το ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές ζητούν να απαγορευτούν πλήρως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για όλα τα φυτά NGT, το φυτικό υλικό, τα μέρη των φυτών αυτών, τις γενετικές πληροφορίες, καθώς και τα χαρακτηριστικά των διαδικασιών στις οποίες έχουν υποβληθεί. Κι αυτό, προκειμένου να μην υπάρχει νομική αβεβαιότητα, να μην αυξηθεί το κόστος και να μη δημιουργηθούν νέες μορφές εξάρτησης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Αυτό ήταν κάτι που συμπεριλαμβανόταν στις έντονες επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, που υποστηρίζουν ότι με την απορύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα που επιχειρείται σήμερα, οι αγρότες στην Ευρώπη θα πληρώσουν ένα υψηλό τίμημα, καθώς θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από λίγες εταιρείες σπόρων, ενώ παράλληλα θα διατρέχουν τον κίνδυνο μηνύσεων από τις πολυεθνικές που κατέχουν τις πατέντες των μεταλλαγμένων. Ηδη, μόλις τέσσερις εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 60% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων: η Bayer, η Corteva, η ChemChina-Syngenta και η BASF”.
Χωρίς σπόρους, δεν μπορεί να υπάρξει πρωτογενής παραγωγή! Και αυτές οι εταιρείες δεν θέλουν να παράξουν φυτά και τρόφιμα για την κοινωνία αλλά για να βγάλουν λεφτά, πολλά λεφτά!!!
Υ.Γ. αξίζει να δείτε το φιλμ “Bitter Seeds” https://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_Seeds όπου καταγράφεται τραγικά το τι σημαίνει να μην έχουν πρόσβαση οι αγρότες σε σπόρους. Τραγική μιζέρια και… αυτοκτονίες!
Αυτά τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θέλουμε;;
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet