Tα αμφισβητούμενα οφέλη των ξένων επενδύσεων στον Ελληνικό τουρισμό.
Σύμφωνα με την «ΕΦΣΥΝ», αν στη διάρκεια των μνημονίων άλλαξαν χέρια εκατοντάδες μικρές και μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που αποκτήθηκαν «κοψοχρονιά» με ευκολία από επενδυτικά κεφάλαια ή μεγάλους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς λόγω τυπικής ή ουσιαστικής χρεοκοπίας, τώρα τα νέα funds που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα ψάχνουν σε μάλλον βιώσιμες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα ρευστότητας.
Αυτή η τάση, όμως, επιβεβαιώνει με ένα επιπλέον στοιχείο τη θλιβερή διαπίστωση ότι η ποιότητα των ξένων άμεσων επενδύσεων για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν ότι πέτυχε ρεκόρ αύξησης στην τριετία 2020-2022 σχεδόν εξαντλείται στην αγορά ακινήτων (σε ποσοστό 61%), με ελάχιστη προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Συν τοις άλλοις, το πέρασμα μεγάλου μέρους της τουριστικής υποδομής σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσες από τις τουριστικές εισπράξεις μένουν στη χώρα και μετρούν στο εγχώριο προϊόν.
Σε άλλο ρεπορτάζ, στην «Κ», διαβάζουμε ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αποδόσεις που προσφέρει η εξοχική κατοικία είναι υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που προκύπτουν από τη μακροχρόνια μίσθωση διαμερισμάτων κι έχουν εντείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Η επιστροφή επί της επένδυσης (ROI) για ακίνητα που ενοικιάζονται τις περισσότερες ημέρες της θερινής περιόδου τοποθετείται στη Μύκονο από 5% έως 10% και κυμαίνεται από 4% έως 7,5% και από 5% έως 8% στην Πάρο και στη Ρόδο αντίστοιχα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου Re/max, η εξασφάλιση υπεραξίας μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ευρύτερα της τουριστικής εκμετάλλευσης επηρεάζει σοβαρά την απόφαση για αγορά εξοχικού, όπως διαπιστώνουν επτά στα δέκα γραφεία της μεσιτικής εταιρείας. Τις υποσχόμενες αποδόσεις της εξοχικής κατοικίας τροφοδοτεί και το γεγονός ότι μέχρι τουλάχιστον το 2016, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονταν να υποχωρούν σε ποσοστό έως και 50% από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Λόγω των ελκυστικών αυτών αποδόσεων, νέοι παίκτες αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδίως μετά την πολύ μεγάλη συρρίκνωση των αγοραπωλησιών, μέσω «χρυσής βίζας», από Κινέζους.
Επιμύθιο: ξένα κεφάλαια εισβάλλουν στο χώρο του τουρισμού και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να αλλάζουν οι ισορροπίες σε ένα τομέα που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας…
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet