Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

To δημοσίευμα του Γ. Ζαμπετάκη στους Sunday Times του Λονδίνου για τα καρτέλ

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμTo δημοσίευμα του Γ. Ζαμπετάκη στους Sunday Times του Λονδίνου για τα καρτέλ
spot_img

Γράμμα για την εκμετάλλευση και τα μειωμένα εισοδήματα των αγροτών.

Πριν από λίγες μέρες, η εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου δημοσίευσε ένα γράμμα μου προς τον εκδότη (βλ. παρακάτω).

Στο εν λόγω γράμμα μου, γράφω για κάτι που είναι άβολο για τα μεγάλα καρτέλ στην διατροφική αλυσίδα.

Ο κτηνοτρόφος αμείβεται με ψίχουλα ενώ οι παραπάνω κρίκοι της διατροφικής αλυσίδας θησαυρίζουν! Δείτε πόσο αμείβεται ο κτηνοτρόφος για ένα λίτρο γάλα και δείτε την τιμή στο ράφι ενός λίτρου γάλακτος! Ακόμα και ο γνωστός μας Άδωνις θα μπορούσε να καταλάβει ότι …κάποιο λάκο έχει η φάβα.

Ας μην ξεχνάμε ότι το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι σκληρό και απαιτητικό. Είναι μια δουλειά που δεν έχει ούτε μια μέρα διακοπές τον χρόνο. Και χωρίς το γάλα και το κρέας, ποια διατροφική αλυσίδα θα άντεχε;

Οι κτηνοτρόφοι όπως και οι αγρότες αμείβονται από το κράτος μέσω επιδοτήσεων αλλά οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μειώσουν αυτές τις επιδοτήσεις και συνεπώς δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα τρακτέρ βγήκαν στο δρόμο σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σύστημα επιδοτήσεων που να είναι δίκαιο και διάφανο.

Αλλιώς ο τομέας της κτηνοτροφίας θα φθίνει και είναι κρίμα μιας και η χώρα μας παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό.

Υ.Γ. όταν επιβάλλονται πρόστιμα σε αλυσίδες σουπερμάρκετ, καλό είναι να θυμόμαστε ότι αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αναλογικά σε σχέση με τα κέρδη των σουπερμάρκετ.

Τι είναι €6.000 για τον ΑΒ Βασιλόπουλο σε σχέση με τα κέρδη του;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκόρδο – Κρεμμύδι: Επιστήμονες εφιστούν προσοχή στο τσιγάρισμα – Δημιουργούνται βλαβερές ενώσεις

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το σκόρδο και τα κρεμμύδια περιέχουν χημικές ουσίες, που μπορούν να μετατραπούν σε τρανς λιπαρά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο