ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμTo δημοσίευμα του Γ. Ζαμπετάκη στους Sunday Times του Λονδίνου για τα...

To δημοσίευμα του Γ. Ζαμπετάκη στους Sunday Times του Λονδίνου για τα καρτέλ

3 λεπτά ανάγνωσης

Γράμμα για την εκμετάλλευση και τα μειωμένα εισοδήματα των αγροτών.

Πριν από λίγες μέρες, η εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου δημοσίευσε ένα γράμμα μου προς τον εκδότη (βλ. παρακάτω).

- Advertisement -

Στο εν λόγω γράμμα μου, γράφω για κάτι που είναι άβολο για τα μεγάλα καρτέλ στην διατροφική αλυσίδα.

Ο κτηνοτρόφος αμείβεται με ψίχουλα ενώ οι παραπάνω κρίκοι της διατροφικής αλυσίδας θησαυρίζουν! Δείτε πόσο αμείβεται ο κτηνοτρόφος για ένα λίτρο γάλα και δείτε την τιμή στο ράφι ενός λίτρου γάλακτος! Ακόμα και ο γνωστός μας Άδωνις θα μπορούσε να καταλάβει ότι …κάποιο λάκο έχει η φάβα.

- Advertisement -

Ας μην ξεχνάμε ότι το επάγγελμα του κτηνοτρόφου είναι σκληρό και απαιτητικό. Είναι μια δουλειά που δεν έχει ούτε μια μέρα διακοπές τον χρόνο. Και χωρίς το γάλα και το κρέας, ποια διατροφική αλυσίδα θα άντεχε;

Οι κτηνοτρόφοι όπως και οι αγρότες αμείβονται από το κράτος μέσω επιδοτήσεων αλλά οι περισσότερες χώρες στην ΕΕ θέλουν να μειώσουν αυτές τις επιδοτήσεις και συνεπώς δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα τρακτέρ βγήκαν στο δρόμο σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Θα πρέπει να σχεδιάσουμε ένα σύστημα επιδοτήσεων που να είναι δίκαιο και διάφανο.

Αλλιώς ο τομέας της κτηνοτροφίας θα φθίνει και είναι κρίμα μιας και η χώρα μας παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό.

Υ.Γ. όταν επιβάλλονται πρόστιμα σε αλυσίδες σουπερμάρκετ, καλό είναι να θυμόμαστε ότι αυτά τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αναλογικά σε σχέση με τα κέρδη των σουπερμάρκετ.

Τι είναι €6.000 για τον ΑΒ Βασιλόπουλο σε σχέση με τα κέρδη του;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Πόσο ασφαλείς είναι οι σάλτσες; Νέα έρευνα εξετάζει τους μικροβιολογικούς κινδύνους

Νέα επιστημονική ανασκόπηση εξετάζει τα βακτήρια, τα παράσιτα και τους μικροοργανισμούς αλλοίωσης

Ποιοι ελληνικοί ελαιώνες κινδυνεύουν περισσότερο – Χάρτης κινδύνου για την ελληνική ελιά από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ο νέος χάρτης καταγράφει μεγάλες γεωγραφικές διαφορές στους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.

Άσπρισε η ελιά σας; Τι είναι η βαμβακάδα και πότε χρειάζεται επέμβαση

Η λευκή εμφάνιση πάνω στα άνθη και στους νεαρούς βλαστούς προκαλεί συχνά ανησυχία, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι το δέντρο κινδυνεύει άμεσα