Και η πατέντα της “Νηρέας”.
Τα νέα όπως τα διάβασα στο cibum.gr στις 10 Ιούνη:
Για πρώτη φορά, η παραγωγή υδατοκαλλιέργειας έχει ξεπεράσει τη αλιεία ως κύρια πηγή υδρόβιων ζωικών προϊόντων. Αυτό το επίτευγμα προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη πορεία για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας πείνας προστατεύοντας παράλληλα τους ωκεανούς μας. Το κύριο εύρημα της έκθεσης είναι ότι η παραγωγή υδρόβιων ζωικών προϊόντων έχει φτάσει σε παγκόσμιο ρεκόρ 185 εκατομμυρίων τόνων το 2022.
Αυτή η είδηση είναι εξαιρετικά σημαντική.
Παρά τα όποια προβλήματα (η υδατοκαλλιέργεια κατηγορείται για ρύπανση του βυθού), τα πλεονεκτήματα είναι πιο πολλά από τα μειονεκτήματα.
Με τον Νηρέα ΑΕ [ https://www.nireus.com/1_1/arxikh-selida.html ], έχουμε συνεργασθεί στο παρελθόν για το πώς μπορούμε να κάνουμε πιο βιώσιμες τις ιχθυοτροφές, με αξιοποίηση του κατσίγαρου, του γνωστού παραπροϊόντος της ελαιουργίας. Φτιάξαμε ιχθυοτροφές με κατσίγαρο που χορηγήθηκαν ως finishig diet σε τσιπούρα και λαβράκι με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως έχουμε δημοσιεύσει εδώ: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24128590
Επίσης, μελετήσαμε και τις οργανοληπτικές ιδιότητες των ψαριών που παρήχθησαν με τις νέες ιχθυοτροφές:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10498850.2013.813100
Αυτή η συνεργασία μας με τον Νηρέα κατέληξε στην δημιουργία μιας πατέντας
https://patents.google.com/patent/EP2953478A1/en
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet