Tα πολικά λιποειδή του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος.
Με την ερευνητική μου ομάδα στην Ιρλανδία, έχουμε μελετήσει εκτενώς τα πολικά λιποειδή του γάλακτος και των γαλακτομικών προϊόντων και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην παραγωγή νέων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Τα πολικά λιποειδή έχουν σημαντικές δραστικότητες έναντι μιας σειράς ασθενειών από την διανοητική ανάπτυξη των νεογνών, την διανοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και στον καρκίνο.
Το ενδιαφέρον σημείο για την Ελλάδα είναι ότι τα πολικά λιποειδή του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος είναι πολύ πιο βιοενεργά σε σχέση με τα αντίστοιχα του αγελαδινού γάλακτος.
Συνεπώς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δυο γάλατα και να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα (είτε συμπληρώματα διατροφής είτε φάρμακα) έναντι των προαναφερθέντων ασθενειών.
Το σχετικό μας άρθρο είναι:
Milk polar lipids: Untapped potential for pharmaceuticals and nutraceuticals
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434423000075
Εικόνα: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S2213434423000075-ga1.jpg
Email: funfood16@gmail.com
Twitter: @yanzabet