Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το δυναμικό των πολικών λιποειδών του γάλακτος

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΤο δυναμικό των πολικών λιποειδών του γάλακτος
spot_img

Tα πολικά λιποειδή του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος.

Με την ερευνητική μου ομάδα στην Ιρλανδία, έχουμε μελετήσει εκτενώς τα πολικά λιποειδή του γάλακτος και των γαλακτομικών προϊόντων και πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στην παραγωγή νέων φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα πολικά λιποειδή έχουν σημαντικές δραστικότητες έναντι μιας σειράς ασθενειών από την διανοητική ανάπτυξη των νεογνών, την διανοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και στον καρκίνο.

Το ενδιαφέρον σημείο για την Ελλάδα είναι ότι τα πολικά λιποειδή του κατσικίσιου και του πρόβειου γάλακτος είναι πολύ πιο βιοενεργά σε σχέση με τα αντίστοιχα του αγελαδινού γάλακτος.

Συνεπώς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δυο γάλατα και να δημιουργήσουμε νέα προϊόντα (είτε συμπληρώματα διατροφής είτε φάρμακα) έναντι των προαναφερθέντων ασθενειών.

Το σχετικό μας άρθρο είναι:

Milk polar lipids: Untapped potential for pharmaceuticals and nutraceuticals

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213434423000075

Εικόνα: https://ars.els-cdn.com/content/image/1-s2.0-S2213434423000075-ga1.jpg

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.

Δηλητηρίαση από κολοκυθάκια – Τι είναι η κουκουρβιτακίνη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο

Η λήψη ακριβούς ιατρικού ιστορικού μπορεί να σώσει ασθενείς σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο